Deşi pe plan mondial numărul bolnavilor de tuberculoză este în scădere, această boală continuă să fie în România, la fel ca în ţările sărace, o problemă de sănătate publică şi socială, dat fiind caracterul ei uşor contagios, dar şi faptului că tot mai mulţi bolnavi devin rezistenţi la tratamentul tradiţional.

„Avem tot mai mulţi bolnavi aşa-zişi multidrog rezistenţi, la care tratamentul nu dă rezultate din cauza faptului că şi-au administrat doze necoresponzătoare de antibiotice ori au întrerupt tratamentul înainte de vindecarea completă, crezând că s-au însănătoşit", a avertizat dr. Marcela Vigdorovici (foto), coordonatorul pe judeţ al programului naţional de tuberculoză, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate miercuri la sediul DSP.

dr. Marcela Vigdorovici.JPGPotrivit acesteia, în Bihor incidenţa cazurilor de tuberculoză a scăzut în ultimii opt ani, ajungând sub 80 de cazuri la suta de mii de locuitori, rata de îmbolnăvire cea mai mică din ţară fiind înregistrată în judeţul Harghita (25 de cazuri la suta de mii de locuitori), iar cea mai mare în judeţul Olt (peste 110 cazuri la suta de mii de locuitori).

În judeţul Bihor au fost înregistraţi anul trecut 462 de bolnavi de TBC, din care 389 au fost cazuri noi. Din acest total, 23 de bolnavi sunt multidrog rezistenţi, şansele lor de vindecare scăzând la 50%, faţă de 80-90% în cazul unui bolnav disciplinat, care nu a abuzat de antibiotice, nu a întrerupt medicaţia înainte de vindecare şi, foarte important, are un regim de viaţă echilibrat, fără abuz de tutun şi de alcool, cu o alimentaţie corectă şi o igienă corespunzătoare.

Tuberculoza, este bine de ştiut, e o boală cauzată de bacilul Koch şi care afectează în general plămânii, dar poate distruge rinichii, creierul, oasele, articulaţiile, ganglionii limfatici şi ochii. Intens contagioasă, ea se transmite prin respiraţie de la persoanele bolnave sau, mai rar, de la bacilii existenţi în laptele de vacă nefiert.

Primele simptome ale TBC sunt tusea prelungită la cel puţin 3 săptămâni, la început seacă, apoi cu expectoraţie purulentă şi uneori cu sânge, scăderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, febra, durerile în piept, transpiraţia abundentă, mai ales noaptea, şi starea de slăbiciune şi oboseală prelungită.

Cele mai bune metode de prevenire a îmbolnăvirii sunt aerisirea spaţiilor de locuit şi de lucru, menţinerea igienei, evitarea fumatului şi a alcoolului, alimentaţia echilibrată şi mişcarea în aer liber, plus vaccinarea antituberculoasă în cazul sugarilor.