După două săptămâni cu zero sau cel mai mult două noi cazuri Covid depistate zilnic, numărul bihorenilor infectaţi cu coronavirus a crescut brusc, sâmbătă, în urma analizelor PCR efectuate în ziua precedentă în laboratoarele Spitalului Municipal (172) şi Spitalului Judeţean (74).

Conform surselor medicale ale BIHOREANULUI, în cursul zilei de vineri au fost diagnosticate, în baza testelor, încă 5 persoane infectate cu coronavirus. "Toate persoanele au fost testate la internarea în spital. Două dintre acestea fuseseră internate în aceeaşi zi la secţia de Oncologie şi două la Pneumologie", au informat sursele.

Acestea au mai precizat că între persoanele recent diagnosticate se află o farmacistă din Oradea, care a participat recent la o nuntă într-un oraş din centrul ţării, un brăilean detaşat cu serviciul în Oradea de două săptămâni, o infirmieră angajată la Spitalul Municipal şi un pensionar din Oradea.

"Toate cele 5 cazuri noi confirmă răspândirea comunitară a virusului, iar descoperirea lor la internarea în spital arată că această procedură trebuie păstrată şi în continuare", mai spun sursele medicale.

Cu noile îmbolnăviri descoperite, numărul total al cazurilor Covid înregistrate în Bihor se ridică la un total de 679, de la începutul pandemiei.

Toate cele 5 persoane au fost transferate la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din strada Republicii, unde sâmbătă dimineaţă numărul pacienţilor ajunsese la un total de 24. Dintre acestea, 4 sunt în stare gravă la compartimentul ATI Covid, unde mai sunt libere 6 paturi.

Pe de altă parte, sursele BIHOREANULUI arată că în Spitalul Municipal au fost declaraţi vindecaţi încă 9 pacienţi în cursul zilei de vineri, numărul total al bolnavilor vindecaţi urcând astfel la 639. Conform DSP Bihor, rata vindecării a ajuns la 94,95% din totalul persoanelor diagnosticate cu Covid în judeţ.

În ultimele 24 de ore, poliţiştii au verificat 550 persoane în izolare la domiciliu, aplicând 8 amenzi în valoare de 5.500 lei pentru încălcarea acestei obligaţii.

De altfel, prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a anunţat că din acest week-end vor fi intensificate şi controalele pe terase, în mijloacele de transport în comun (atât rutier, cât şi feroviar), în pieţe, centre comerciale, cluburi şi săli de evenimente.

"Scopul nu este să dăm amenzi cuiva, ci să ne asigurăm că oamenii respectă măsurile de protecţie, că poartă mască şi că păstrează distanţa de siguranţă faţă de cei din jur, deoarece virusul există încă în comunitate şi se poate răspândi mult mai uşor dacă aceste măsuri sunt ignorate", a declarat prefectul pentru BIHOREANUL.