Bugetul local prognozat pentru 2014 a atins un nivel record peste pragul psihologic de un miliard de lei. Suma de 1.039 miliarde lei, la cât îşi estimează anul acesta municipalitea veniturile proprii, este cu 59% peste nivelul realizat anul trecut, când bugetul local a fost de circa 650 milioane lei.

Potrivit viceprimarului Ovidiu Mureşan, anul acesta municipalitatea se va concentra pe finalizarea investiţiilor deja lansate şi mai puţin pe lansarea altora noi. "În 2014 vom continua investiţiile deja începute, iar la lucrări noi vor figura doar urgenţele. La acest capitol vor intra îndeosebi lucrările complementare celor deja demarate", a spus Mureşan, joi în cadrul unei conferinţe de presă.

Printre lucrările deja lansate se numără construirea parcării supraetajate din spatele Palatului de Justiţie (2,9 milioane lei), construirea staţiilor de transbordare OTL din zona Decebal şi Ştefan cel Mare (1,5 milioane lei), extinderea reţelelor de apă şi canalizare pe zece străzi (5,2 milioane lei), reabilitarea pavajului din Pasajul Vulturul Negru şi altele.

În ceea ce priveşte lucrările complementare, numărul lor va fi mult mai mic. "Dacă tot se va lucra la Piaţa Unirii, de exemplu, probabil se va face reabilitarea liniilor de tramvai din zonă şi va începe consolidarea podul Ferdinand", a spus Eduard Florea, directorul economic al Primăriei.

Proiectul bugetului local va fi supus dezbaterii publice în ultima săptămână din ianuarie pentru a putea fi supus votului Consiliu Local în şedinţa din 30 ianuarie.

Încasări de top

De altfel, indiferent că este vorba de construcţia aquapark-ului din Ştrandul Municipal sau de achiziţionarea noii centrale pe gaz, majoritatea investiţiilor mari prognozate de municipalitate pentru anul acesta sunt reportate din 2013. La fel, Primăria a moştenit în noul an problema întreţinerii pe linia de plutire a sistemului de termoficare, cel care a înghiţit anul trecut zeci de milioane de lei.

"În 2013 a trebuit să jucăm într-o ecuaţie financiară strânsă mai ales pentru susţinerea Electrocentrale. De la o subvenţie de 9,3 milioane lei pe an, a trebuit să identificăm resurse pentru un sprijin financiar de încă 32 milioane lei pentru CET astfel încât să putem trece fără probleme peste iarnă", a spus viceprimarul.

Pentru a putea susţine aceste cheltuieli, municipalitatea a trebuit să ia măsuri de reoganizare de personal, reducerea cheltuielilor administrative, renegocierea preţurilor chiriilor şi a serviciilor, precum şi de creştere a gradului de încasare a taxelor şi impozitelor.

Datorită intensificării măsurilor de executare silită s-a reuşit creşterea gradului de încasare de la 76% în 2009 la 90% în 2013. "Este unul dintre cele mai mari grade de încasare din judeţ şi din ţară. La nivel naţional cele mai mari valori sunt până în 85%", a spus directorul Eduard Florea.

Să dea faliment!

Pentru a creşte încasările la buget, anul trecut funcţionarii municipalităţii au pus accent pe executările silite în detrimentul emiterii de somaţii. În acest sens, una dintre cele mai mari probleme a constituit-o creşterea numărului de firme intrate în insolvenţă de la 758 în 2012 la 1.104 în 2013.

"Urmărim să provocăm falimentul companiilor în insolvenţă pentru nerealizarea la buget a veniturilor din taxe şi impozite. Dacă vom reuşi să provocăm vânzarea bunurilor pe care le deţin, clădiri, terenuri sau altele, acestea vor ajunge la un alt proprietar şi vor reveni automat în zona de plată", a spus Eduard Florea.

Directorul a spus că, spre deosebire de alţi creditori ai firmelor în insolvenţă, municipalitatea nu poate sista furnizarea de bunuri şi mărfuri pentru a forţa încasarea debitelor, iar acestea cresc de la o lună la alta. În prezent suma datorată de firmele în insolvenţă se ridică la circa 45,2 milioane lei.