Conducerea municipalităţii orădene le reaminteşte reprezentanţilor firmelor din domeniul IT precum şi proprietarilor imobilelor în care funcţionează acestea că pot beneficia de reducerea de 50% a impozitului pe clădiri.

Facilităţi pentru IT

Facilitatea fiscală se acordă în baza unei scheme locale de ajutor de stat cuprinse în programul "Make it in Oradea!" (n.r. Realizează-te în Oradea!) adoptat pentru acest sector.

"Programul încearcă să îi ţină în Oradea pe tinerii cu abilităţi în domeniul IT şi să atragă aici firme cu acest profil. Cum multe dintre societăţi funcţionează în chirie facilităţile se acordă inclusiv proprietarilor clădirilor ajutând astfel firmele să obţină chirii mai mici", a spus directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Potrivit normativului, proprietarul unui imobil poate beneficia de înjumătăţirea impozitului pe clădire în cazul în care o suprafaţă de minim 200 metri pătraţi din aceasta este utilizată de entităţi din domeniul IT.

Cererile pentru reducerea obligaţiilor fiscale se pot depune la registratura Primăriei până pe data de 31 martie, când expiră primul termen de plată al impozitelor pe anul în curs.

Chiar se aplică!

De altfel, reunit în şedinţă extraordinară, Consiliul Local a aprobat la sfârşitul săptămânii trecute reducerea impozitului pe proprietate pentru firmele IT, Quibiz şi Maxiq Computer. Prima va beneficia de o reducere a obligaţiilor fiscale în valoare de 260 lei, iar cea de-a doua în valoare de 2.707 lei.

În cadrul şedinţei, consilierii au mai aprobat scutirea de impozit pe clădiri şi teren a unui număr de trei organizaţii şi culte care prestează servicii sociale.

Astfel, Episcopia – Romano Catolică va fi scutită de obligaţii fiscale în valoare de 10.300 lei pentru cantina, internatul şi Asociaţia Viaţă cu Autism care funcţionează în spaţiile din Şirul Canonicilor și care au o valoare impozabilă de 1,7 milioane lei.

Pe acelaşi considerent Consiliul Local a şters obligaţiile fiscale ale Asociaţiei Caritas Eparhial pentru cele nouă apartamente puse la dispoziţia tinerilor proveniţi din orfelinate în blocul "Dar" din strada Ion Cantacuzino.

La rândul său fundaţia Hospice Emanuel a fost scutită de impozitul pe terenul din strada Thurzo Sandor pe care construieşte viitorul centru de îngrijire paleativă cu îngrijire pentru adulţi şi copii.