Cât valorează o viaţă de om? Răspunsul e greu de dat, mai ales într-o societate în care ucigaşi cu sânge rece ies din penitenciare prematur, pentru "bună purtare", ca apoi să revină, fiindcă au ucis din nou...
O demonstrează un orădean care, în urmă cu 2 ani, şi-a ucis în bătaie vecinul, într-un bloc de pe strada Italiană, după ce cu ani înainte i-a luat şi iubitei viaţa. De ambele dăţi a lovit victimele cu sălbăticie, zdrobindu-le fără milă oasele şi organele.
20 de ani
Cea mai recentă dintre crime s-a petrecut în noaptea de 6/7 august 2018. Aşa cum BIHOREANUL scria la vremea respectivă, Alexandru Horvath, de 50 de ani, şi-a ucis în bătaie vecinul, un orădean de 43 ani, după ce au petrecut împreună în apartamentul victimei, iar la un moment dat s-au certat. Conflictul a degenerat, agresorul lovindu-şi vecinul până când l-a lăsat lat. S-a dus apoi acasă, fapta fiind descoperită abia dimineaţa, când Horvath a şi fost reţinut, iar ulterior arestat.
Măsura a fost menţinută pe tot parcursul anchetei declanşate de procurorii Parchetului Bihor, care, o lună mai târziu, l-au trimis în judecată pentru omor calificat. Iniţial, Horvath a fost condamnat pe 16 aprilie 2019, de Tribunalul Bihor, la 16 ani şi 7 luni de detenţie (14 ani şi 914 zile, potrivit soluţiei). Hotărârea judecătorească a fost anulată, însă, câteva luni mai târziu, de Curtea de Apel Oradea, ca nelegală, instanţa dispunând rejudecarea cauzei...
Gafă de judecător
Motivul? Judecătoarea Veronica Ioniţă, care dăduse iniţial verdictul, ar fi comis o greşeală de începător. Pe lângă gafa de a menţiona în soluţie constatarea că "partea vătămată", adică mortul, "nu s-a constituit parte civilă", Ioniţă a decis la primul termen să-i permită criminalului să solicite judecarea cauzei potrivit procedurii simplificate în cazul recunoaşterii învinuirii, care îi permitea reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime.
Or, după cum se arată în decizia Curţii, "dreptul de a recurge la procedura accelerată de judecare a cauzelor şi de a beneficia de efectele aplicării acesteia nu este un drept fundamental al inculpatului, ci o opţiune care se poate exercita în condiţiile şi limitele prevăzute de Codul de procedură penală". Concret, pot beneficia de această procedură doar inculpaţii trimişi în judecată pentru infracţiuni care nu se pedepsesc cu detenţie pe viaţă. Iar în acest caz, fapta lui Horvath a fost încadrată nu ca omor simplu (închisoare între 10 şi 20 ani), ci ca omor calificat, infracţiune pentru care pedeapsa este cuprinsă între 15 şi 25 de ani sau închisoare pe viaţă.
Infractor cu state vechi...
Ca atare, în vara anului 2019, procesul s-a reluat la Tribunal, de astă dată de un alt judecător, Daniel Corduneanu, iar miercurea trecută, în finalul cercetării judecătoreşti, Horvath a fost condamnat la 20 ani şi 7 luni de detenţie (18 ani şi 914 zile), plus despăgubiri morale în valoare de 100.000 lei în favoarea copilului victimei. Soluţia nu este definitivă, căci atât inculpatul cât şi procurorii o pot ataca în termen de 10 zile, la Curtea de Apel.
De ce a fost acuzat Alexandru Horvath de omor calificat, dacă nu a premeditat comiterea crimei? BIHOREANUL a aflat că încadrarea juridică are ca justificare faptul că ucigaşul mai are la activ un omor din 2008, când şi-a ucis iubita. "Infracţiunea s-a reţinut sub această formă pentru că a mai comis anterior o astfel de faptă", a explicat, joi, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Ciprian Şuta.
Cele două crime au fost comise parcă la indigo. Atât în cazul vecinului, cât şi în cel al iubitei sale, ucigaşul a lovit victimele cu sălbăticie, zdrobindu-le fără milă oasele şi organele. "În cazul concubinei, după ce a lovit-o cu pumnii şi picioarele, a trântit-o pe jos şi a bătut-o în continuare, cu un picior de lemn, până când a murit", au declarat surse judiciare.
... şi comportament exemplar
Arestat preventiv imediat după uciderea femeii, Horvath a fost condamnat definitiv în 2009 la 12 ani de detenţie şi ar fi trebuit să iasă din puşcărie abia în această primăvară. Bărbatul a stat însă după gratii doar 7 ani, fiind eliberat condiţionat în 2016, cu un rest de pedeapsă neexecutat de 914 zile, în baza unei soluţii pronunţate de Judecătoria Oradea.
Potrivit soluţiei consultate de BIHOREANUL, instanţa a constatat că sadicul ucigaş "a fost condamnat în mod repetat la pedepse privative de libertate, pentru infracţiuni de furt calificat şi înşelăciune, iar din fiecare executare i s-a acordat beneficiul graţierii restului de pedeapsă şi apoi beneficiul liberării condiţionate, cu resturi rămase neexecutate de durată importantă", dar a stabilit că, după ce a ajuns după gratii, pur şi simplu... s-a comportat exemplar.
"Deţinutului nu i se poate reproşa nimic în raport cu conduita în ansamblul său, adoptată în timpul executării prezentei pedepse", se arată în hotărâre. Atât doar că, odată ajuns în libertate, a comis o nouă crimă...