Un bihorean în vârstă de 71 ani din Gurbediu a fost arestat, sâmbătă, şi este anchetat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor sub acuza de omor.

Bărbatul, Petru Foltuţ, e acuzat că, în noaptea de joi spre vineri, şi-a ucis un consătean în vârstă de 39 ani, zdrobindu-i capul cu o bâtă.

Cu mortul în casă

„După comiterea crimei, inculpatul a ţinut victima în casă şi peste noapte şi a doua zi, până când mama decedatului a început să îl caute şi, aflând că ultima oară acesta a fost văzut intrând în curtea agresorului, a cerut ajutorul poliţiştilor”, a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, prim-procurorul adjunct Maria Cotrău.

Împreună cu poliţiştii, femeia a intrat, apoi, în casa bătrânului, unde au şi găsit corpul neînsufleţit al victimei.

Audiat de anchetatori, Foltuţ a recunoscut că şi-a ucis consăteanul, dând vina pe victimă, care ar fi fost în stare de ebrietate şi a intrat peste el în casă ca să-i mai ceară de băut.

„Inculpatul, care fusese la rândul lui în stare de ebrietate, şi-a lovit victima peste ceafă cu un topor, iar apoi, când a căzut, l-a lovit de mai multe ori cu o bâtă”, a mai spus Cotrău.

Sâmbătă, Petru Foltuţ a fost dus în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, care a dispus arestarea bărbatului pentru o perioadă de 30 de zile.

“Dă-mi pălincă sau te omor”

Potrivit referatului de arestare prezentat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de procurori, victima bătrânului purta urmele mai multor lovituri aplicate „cu un corp tăietor-despicător” şi a fost găsită într-o cameră plină de urme de sânge. „Pe cadrul din lemn al canapelei s-au evidențiat mai multe pete de culoare brun-roșcată cu aspect de sânge, sub formă de mânjitură. Pe peretele pe care se află canapeaua și pe perdeaua din dormitor se evidențiază mai multe pete de culoare brun-roșcată, cu aspect de sânge, sub formă de stropi”, se arată în referatul Parchetului.

În declaraţia lui Petru Foltuţ,  redată în amănunt în referat, acesta susţine că victima l-ar fi ameninţat cu moartea. „Numitul a zis către mine "am venit să te omor, dacă nu îmi dai palincă să beau". L-am recunoscut, deși în locuința mea era întuneric, neavând curent electric, dar era lumină de la becurile din stradă", le-a povestit Foltuţ.

Fără să mai stea la discuţii, Foltuţ s-a ridicat din pat, a luat o bâtă şi l-a lovit pe bărbat în cap. „După ce i-am aplicat prima lovitură cu bâta, acesta a căzut pe canapea, mânjind cadrul din lemn cu sânge, după care acesta s-a rostogolit și a picat pe podea, cu fața în sus. În continuare, în acest loc i-am mai aplicat două lovituri cu bâta tot în față”, a relatat individul.

Criminal feroce

În timp ce victima trăia încă, bătrânul s-a dus la toaleta din grădină, unde a stat circa 30 de minute, după care a revenit în casă şi s-a dus liniştit la culcare în camera alăturată. S-a trezit în jurul orei 8 dimineaţa când, spune el, victima murise, şi s-a gândit să meargă la Poliţie, dar în final n-a mai făcut-o.

Violenţa cu care septuagenarul a comis crima i-a şocat până şi pe procurori, care îl descriu pe ucigaş ca fiind o persoană „conflictuală şi feroce”, dovada fiind intensitatea loviturilor şi leziunile grave cauzate, respectiv „multiple plăgi tăiate, despicate la nivelul extremității cefalice”. Practic, bărbatul şi-a desfigurat complet victima, crăpându-i capul cu bâta.

Acesta este şi motivul pentru care, spun ei, Foltuţ trebuie să ajungă după gratii. „Inculpatul a atentat la viaţa unei persoane tinere, pe care după ce a lovit-o cu bestialitate în zona capului, desfigurându-i fața, a lăsat-o în agonie în propria locuință și a plecat liniștit să se culce în cealaltă cameră, fără să anunțe autoritățile nici imediat după săvârșirea faptei și nici ulterior, a doua zi. Aceste fapte sunt de natură să genereze un sentiment de insecuritate socială în condiţiile în care opinia publică ar percepe că o astfel de conduită gravă nu este prompt şi sever urmărită penal în condiţii care să asigure, cel puţin o perioadă, izolarea socială a unor astfel de infractori prin arestarea lor preventivă”, au explicat procurorii în referatul cu care i-au obţinut acestuia arestarea.