Luna aceasta s-au împlinit 3 ani de la crima căreia i-a căzut victimă un cunoscut interlop orădean, Mihai Dumbrovan. Mişi, cum îi ziceau prietenii, a murit la 36 de ani, la scurt timp după ieşirea dintr-o detenţie de 11 ani pentru atac armat, fiind  înjunghiat de un şmecheraş, Raul Zetocha, căruia îi spărsese geamul maşinii cu o piatră.

Trimis în judecată astă-vară, dosarul a fost soluţionat definitiv săptămâna trecută de Curtea de Apel Oradea, după dezbateri aprinse, motiv pentru care pedeapsa fixată lui Zetocha, de 10 ani de închisoare, a fost pronunţată cu o opinie separată: unul din cei trei judecători consideră că tânărul trebuia achitat deoarece ar fi comis fapta în legitimă apărare. Argumentele vor fi cunoscute după ce magistraţii îşi vor motiva hotărârea. BIHOREANUL a consultat, însă, sentinţa iniţială, dată de Tribunalul Bihor, care aduce informaţii inedite despre crimă, dar şi despre anchetă, explicând parţial controversele cazului.

Răfuială între blocuri

Controversatul caz al uciderii interlopului Mihai Dumbrovan pe 2 decembrie 2013 a fost prezentat pe larg de BIHOREANUL. Incidentul s-a petrecut pe strada Transilvaniei din Oradea, unde interlopul, văzând Mercedesul lui Raul Zetocha oprit pe marginea carosabilului, a luat o piatră, i-a spart geamul lateral şi apoi a luat-o la goană printre blocuri. Zetocha l-a urmărit, ajungându-l din urmă, iar din îmbrânceala care a urmat cei doi au ajuns la spital. Zetocha cu o plagă uşoară, iar Dumbrovan în comă, înţepat cu mai multe lovituri de cuţit, care i-au şi provocat după câteva ore moartea pe masa de operaţie.

În aceeaşi seară, ucigaşul îşi recunoştea fapta pe Facebook, susţinând însă că a comis-o numai pentru a se apăra. "Ca oricare altul, mi-am apărat viaţa, rănile suferite sunt nimic faţă de ceea ce simt în suflet... REGRET nespus cele întâmplate, nu pot să realizez cum mi s-a putut întampla aşa o tragedie", scria tânărul. O zi mai târziu, şi-a şters nu doar postarea, ci şi, pentru o perioadă, contul de pe pagina de socializare.

Apărare în atac

Ancheta a fost pornită de procurorul Alin Leucea, de la Parchetul Bihor. În lipsa unor informaţii şi martori care să lămurească circumstanţele incidentului, acesta s-a ferit să ia vreo măsură împotriva lui Zetocha, apreciind că exista posibilitatea ca tânărul să fi ucis ca să se apere.

Raţionamentul a fost contestat atât de rudele victimei, cât şi de unii magistraţi şi poliţişti, ba chiar şi de unul dintre legiştii care l-au autopsiat pe Mihai Dumbrovan. Medicul a identificat pe corpul acestuia 30 de urme de violenţă, din care 12 prin lovituri de cuţit: opt în spate, două în abdomen, două în zona inimii şi altele în spate, ceea ce - prin număr şi zona de aplicare - contraziceau ipoteza "legitimei apărări".

Procurorul şi-a menţinut punctul de vedere, dar fără să dispună o soluţie care să îl exonereze pe Zetocha. La sfârşitul anului 2014, când mama victimei, Irina Dumbrovan, a solicitat urgentarea anchetei, Leucea a cerut de mai multe ori să-i fie luat dosarul. Dorinţa i-a fost îndeplinită în toamna anului trecut, când cazul a fost transferat colegului său, Gheorghe Berce. Urmarea? Zetocha a fost inculpat pentru omor calificat prin cruzimi, chiar arestat pentru câteva zile, iar anul acesta pe 15 iunie a fost trimis în judecată.

Crimă şi pedeapsă

Procesul a început la Tribunalul Bihor, unde Zetocha a fost condamnat la 6 ani şi 2 luni de închisoare cu executare. Hotărârea, care a fost atacată şi de Parchet, şi de Zetocha, scoate la lumină informaţii neştiute despre controversatul caz, atât despre circumstanţele în care s-a produs crima, cât şi despre ancheta procurorilor.

Întinsă pe 60 de pagini, sentinţa arată că Zetocha, în timp ce îşi cerea iertare pe Facebook pentru crima comisă, descria la telefon cu mândrie cum şi-a urmărit, pulverizat cu spray lacrimogen şi bătut adversarul. "Atuncea o sărit pe mine să-mi ia cuţitul şi no’! L-am tăiat de zece ori... I-am dat la pumni de nu s-a mai văzut capul... I-am dat-o şi o picat jos. O mers la bordură şi o picat jos, l-am rupt din serie. Deci i-am dat bine, bine i-am dat", se lăuda Zetoca unui cunoscut.

Voiau să-l jefuiască?

Mihai Dumbrovan, interlopul ucis de Raul ZetochaPe de altă parte, însă, aceeaşi sentinţă a Tribunalului dezvăluie că atacul lui Mihai Dumbrovan (foto) asupra maşinii lui Zetocha putea fi premeditat, cu intenţia de a-l jefui pe tânărul cunoscut dealer de telefoane mobile. Maşina acestuia fusese urmărită în seara crimei de o alta, iar cu doar 30 de minute înainte de incident unul dintre amicii lui Dumbrovan l-a sunat pe Zetocha să-l întrebe unde se afla, aceeaşi persoană fiind şi cel care l-a găsit pe interlop plin de sânge pe Aleea Posada, în faţa blocului mamei sale.

Avocaţii lui Zetocha au afirmat că Dumbrovan urma să-l tâlhărească pe clientul lor, despre care se ştia că purta asupra sa sume mari de bani, motiv pentru care interlopul se şi echipase adecvat, purtând mănuşi, o geacă cu o glugă trasă pe cap şi un fular legat peste gură, şi având un briceag şi un rucsac în spate. Atât doar că, în momentul în care a spart geamul din dreapta faţă al maşinii lui Zetocha, a dat de o pasageră, detaliu la care nu s-a aşteptat, astfel că a luat-o la fugă.

Instanţa a decis că această scenă trebuie lămurită separat de dosarul de omor, motiv pentru care judecătorul a dispus sesizarea Parchetului pentru suspiciuni de tâlhărie, trimiţând procurorilor şi copii după declaraţii, listinguri de convorbiri telefonice, precum şi înregistrările camerelor de supraveghere din intersecţia Transilvaniei cu Aleea Posada.

BIHOREANUL e de vină

Judecătorii au consemnat că primul anchetator, procurorul Alin Leucea, a formulat mai multe declaraţii de abţinere, solicitând să i se ia dosarul. "Subsemnatul sunt supus unei campanii mediatice care a culminat cu apariţia unui articol în data de 5 ianuarie 2015 într-un ziar local, în cuprinsul căreia se fac afirmaţii complet nejustificate", argumenta procurorul într-una din declaraţiile de abţinere.

Irina Dumbrovan, mama interlopului Mihai DumbrovanArticolul incriminat apăruse în BIHOREANUL şi privea nemulţumirile Irinei Dumbrovan (foto), mama interlopului ucis, care se plângea de încetineala anchetei. Ce n-a spus Leucea e că ziarul a prezentat nemulţumirile femeii însoţindu-le cu explicaţii date de şefii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel. Nu şi ale sale, căci deşi a fost căutat pentru a-şi preciza poziţia, acesta a preferat să transmită un comunicat în care susţinea că "prin informarea publicului asupra activităţii judiciare desfăşurate până în acest moment se poate afecta mersul anchetei".

Nu apărare, ci atac

Cert e că judecătorul de la Tribunalul Bihor a respins teza legitimei apărări avansate de Leucea, arătând că acesta ajunsese la ea doar în urma "unor consultări" cu alţi doi colegi de-ai săi. Instanţa a stabilit că discuţiile dintre trei procurori "nu constituie elemente asupra cărora instanţa ar trebui să statueze", deoarece ea "îşi fundamentează soluţia în baza probelor". Iar probele,  în opinia judecătorului, arătau că Zetocha nu avea cum să ucidă în legitimă apărare.

"Dezarmarea victimei a avut loc foarte rapid, după care pretinsa apărare a inculpatului se transformă într-un atac mortal de nestăvilit. Inculpatul putea să arunce în tufişuri cuţitul şi să continue să-i aplice lovituri victimei, însă acest lucru nu s-a întâmplat", a explicat judecătorul în hotărârea de condamnare prin care l-a obligat pe Zetocha şi la despăgubiri de 25.000 euro către mama victimei.

Verdict final

Soluţia i-a nemulţumit atât pe Zetocha, ai cărui avocaţi voiau achitarea, cât şi pe reprezentanţii Parchetului, care cereau o pedeapsă mai mare, motiv pentru care dezbaterile au continuat la Curtea de Apel Oradea. Aici, cazul a născut discuţii aprinse nu doar între avocaţi şi procurori, ci şi între cei doi judecători puşi să pronunţe sentinţa finală. Pe 14 decembrie, ei au anunţat că aveau păreri diferite, motiv pentru care în final verdictul a fost pronunţat de un complet de divergenţă, format prin alăturarea unui al treilea judecător.

Verdictul de 10 ani de detenţie a fost dat cu votul a doi judecători, în contradicţie totală cu opinia separată a celui de-al treilea, Mihail Udroiu, care era de părere că Zetocha trebuie achitat întrucât ar fi comis fapta în condiţiile unui "exces neimputabil de apărare", adică tot un soi de legitimă apărare, chiar dacă exagerată. Majoritatea l-a trimis, însă, pe Zetocha după gratii...


ÎN ANCHETĂ
"Uşurat" de 500.000 lei

Deja încarcerat, Raul Zetocha e anchetat şi pentru evaziune fiscală, alături de alţi doi orădeni, sub suspiciunea de complicitate la evaziune fiscală. În noul dosar, tânărul e acuzat că în perioada 2013-2016  ar fi vândut online telefoane mobile fără să-şi înregistreze şi să-şi declare veniturile realizate. Ancheta l-a lăsat pe Zetocha cu o "gaură" serioasă întrucât în urmă cu două săptămâni ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor i-au percheziţionat locuinţa, confiscând  200 de telefoane şi 3 tablete, în valoare totală de peste 500.000 lei. Tânărul şi-a cerut din nou scuze pe Facebook... clienţilor. "Datorită unor probleme, momentan nu sunt disponibil.  Vă mulţumesc pentru înţelegere!", a transmis Zetocha. Momentan, adică 10 ani...