Şedinţe maraton săptămâna trecută la Curtea de Apel Oradea, unde joi şi vineri judecătoarea Gabriela Ţarcă i-a audiat pe avocatul Cosmin Moraru şi pe soţia sa, profesoara Krisztina Pazurik, acuzaţi că în decembrie au ucis-o pe mama tinerei, Paraschiva Vilhan.

Dramatic şi plin de citate filozofice, cerşind ba îndurare, ba dreptul de a fi eutanasiat, bărbatul a povestit cum a ajuns să comită crima, cum s-a debarasat de cadavrul soacrei şi cum, în final, a fugit împreună cu nevasta până în Elveţia, unde au fost arestaţi.

Pentru întâia oară, Moraru a dezvăluit şi "scânteia" care a declanşat scandalul ce l-a împins să-şi ucidă soacra: îşi ieşise din minţi fiindcă femeia i-a reproşat că nu voia să-i rezolve fiului ei, Zsolt, obţinerea cetăţeniei maghiare!

Bătaie pe cetăţenie

03 Paraschiva Vilhan.jpg"Este a 224-a zi pe care o trăiesc exclus din societate", şi-a început Cosmin Moraru declaraţia, joia trecută, la prima înfăţişare a procesului în care, împreună cu soţia sa, Krisztina Pazurik, e judecat pentru uciderea mamei acesteia, Paraschiva Vilhan (foto). Timp de 6 ore, bărbatul a împletit afirmaţii bombastice cu detalii despre omor, susţinând că nu înţelege cum de l-a comis. "Zi şi noapte fac recenzia evenimentelor petrecute, dar nu le pot explica"...

Pentru întâia oară, avocatul a dezvăluit şi mobilul crimei: şi-a pierdut cumpătul de la un banal reproş al soacrei. Potrivit celor spuse, femeia i-a reproşat că nu voia să-i rezolve obţinerea cetăţeniei maghiare. Împreună cu fiul ei, Zsolt, Paraschiva îi predase anul trecut avocatului actele necesare procedurii ce permite etnicilor maghiari din România dobândirea cetăţeniei maghiare, dar în cazul cumnatului Moraru a întâmpinat probleme. Motivul? După divorţul părinţilor, tânărul a renunţat la numele tatălui, Pazurik, şi l-a luat pe cel al mamei, Vilhan. Ca urmare, numele din certificatul de naştere nu mai corespundea cu cel din cartea de identitate, astfel că autorităţile maghiare i-ar fi cerut să completeze dosarul cu acte.

"Sunt un nemernic"

Moraru a tot amânat lucrurile până ce, în dimineaţa de 3 decembrie, când l-a vizitat acasă, soacra l-a întrebat din nou despre dosare, reproşându-i încă o dată că nu vrea s-o ajute. Cicăleala i-a căzut greu avocatului, care s-a enervat. Discuţia a alunecat rapid spre o ceartă cu tentă şovină. S-au îmbrâncit, s-au luat la bătaie şi, în final, avocatul a lovit-o în cap cu blocatorul de la volanul maşinii şi i-a tăiat gâtul cu un cuţit de bucătărie. "Sunt un nemernic, un criminal!", s-a caracterizat bărbatul.

El a admis, de asemenea, că la un moment dat în holul unde s-a petrecut crima a apărut şi soţia sa. "Nu pot preciza momentul, că nu eram cu ochii pe ceas. Am observat că era acolo când victima a încercat să iasă din locuinţă. Nu ştiu ce a făcut. Eu mă luptam cu victima, n-am fost atent. Nu ştiu când a venit şi când a plecat", a susţinut Moraru, lăsându-i în ceaţă pe judecători, la fel cum făcuse anterior cu procurorii.

Fugar cu gonflabilă

Chemată să spună ce rol a avut în crimă, Krisztina Pazurik a repetat povestea prezentată la anchetă: n-a asistat la izbucnirea scandalului, căci se afla într-o cameră alăturată, iar când a ieşit în hol şi-a găsit soţul deasupra mamei ei, cu cuţitul la gât, aşa că, şocată, s-a întors în cameră.

Krisztina a negat vehement că ar fi avut măcar o complicitate morală. "Nu poţi condamna un om doar pentru că a fost de faţă la un conflict spontan", a susţinut şi avocatul ei, fostul procuror Alexandru Lele, care aruncă toată vina pe Moraru. "Avea un comportament deviant, cunoscut de părinţi, prieteni, colegi. Krisztina e o victimă. Între cei doi nu mai existau nici relaţii conjugale. A agresat-o chiar, de mai multe ori. Când au fugit din ţară, el şi-a luat în bagaje şi o păpuşă gonflabilă. Pentru ce, nu vrea să spună. Are amnezie selectivă. Întrebaţi-l dacă în seara dinaintea crimei s-a culcat cu soţia sa!", a cerut Lele judecătoarei.

"O vrei pe Pazurik"

Reacţia lui Moraru nu s-a lăsat aşteptată, acesta acuzându-l cu sarcasm pe avocatul soţiei că, prin acuzaţiile ce i le aduce, urmăreşte s-o seducă. "Vrei să te culci tu cu ea? Sunt convins că vrei", a izbucnit bărbatul, gratulându-l pe Lele cu epitetul de "procuror ratat", care pune "întrebări imbecile" şi căruia "îi atârnă scheletul lui Panait de gât" (trimitere la sinuciderea procurorului care l-a cercetat pe Lele - n.r.).

Lele n-a fost, însă, impresionat. "Inculpatul mă identifică cu un duşman pentru că i-am demontat alibiul idiot şi i-am lezat orgoliul de avocat ratat. Şi acum vine cu bravadă intelectuală ieftină, fără substanţă. Să spună de ce şi-a agresat soţia şi ce e cu gonflabila. De ce nu spune?".

"Mai mult decât iubitul meu"

Pentru a dovedi că nu şi-a agresat soţia ci, din contră, aceasta nutreşte sentimente puternice pentru el, Moraru a mai oferit o noutate absolută: un set de scrisori pe care Krisztina i le-a scris în perioada cât au fost închişi în Elveţia, ţinuţi în clădiri diferite.

"Mai mult decât iubitul meu Cosmin, m-am rugat plângând şi i-am mulţumit Tatălui Nostru că am întâlnit în viaţă persoana de la care am învăţat atâtea şi atâtea lucruri. Pe tine, iubirea mea, cea mai deosebită persoană!", spunea Krisztina într-o depeşă în care i-a închinat soţului chiar şi o poezie. "Amintirea anilor petrecuţi împreună / Mă leagă de tine / Atât de multe lucruri / Am să-ţi mulţumesc!", începe oda.

Într-o altă scrisoare, tânăra se arăta convinsă că vor reuşi să răzbească. "Ai spus că numai un miracol ne poate scăpa! Eu cred în minuni! Să repeţi şi tu această frază pe lângă rugăciuni", scria tânăra, jurându-i soţului că îl va urma peste tot. "Dacă ţi se întâmplă ceva, mă duc după tine. Îţi promit!", adăuga ea.

"Să fiu eutanasiat"

Audierile aprinse au lungit joi şedinţa de judecată de la 10 dimineaţa până seara la 20, fiind reluate a doua zi, tot la ora 10, când Moraru a cerut să-şi completeze declaraţia în privinţa aspectelor ce priveau implicarea soţiei în crimă. "Vreau să fie clar. Eu nu ştiu când a venit şi cât a stat în holul unde s-a petrecut fapta. E rolul instanţei să stabilească. Eu n-am oprit-o să plece, n-am lovit-o şi n-am obligat-o să şteargă urmele de sânge".

Totodată, el a depus şi un memoriu cu accente patetice, prin care cere să fie condamnat la moarte, eutanasiat. "Am luat viaţa unei mame, fiice, surori. Eu nu mai contez, viaţa mea s-a ruinat, însă aşa cum am cerut să îmi pregătiţi rugul, vă implor ca vâlvătaia focului, care pe mine trebuie să mă mistuie, să nu distrugă încă o fiinţă nevinovată, pe soţia mea", şi-a explicat Cosmin gestul, făcând-o pe Krisztina să izbucnească în plâns.

Îndurare

Moraru a devenit brusc pragmatic când judecătoarea a pus în discuţie solicitarea sa de a fi judecat după procedura simplificată, adică doar în baza probelor strânse de procurori, ceea ce presupune şi reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă pentru omor calificat de la 10-20 de ani de închisoare la un minim de 6 ani şi 8 luni şi un maxim de 13 ani şi 4 luni. "Am cerşit şi cerşesc şi azi. Am recunoscut că sunt un criminal, am recunoscut faptele", a spus Moraru.

În final, solicitarea i-a fost admisă şi, astfel, judecătoarea îi va pronunţa verdictul chiar luni. Încercând să obţină o pedeapsă cât mai mică, apărătorul său, Răzvan Doseanu, a invocat caracterizări pozitive primite de la familie, prieteni şi foşti colegi. "Ca o persoană care l-a cunoscut, ştiu că s-a întâmplat ceva cu el. Ceva s-a rupt în mintea lui când a comis fapta. A avut totul, iar acum a rămas fără nimic. E un om ruinat, fără familie, fără profesie, stigmatizat pentru totdeauna de societate. Un om deja condamnat", a pledat Doseanu pentru a-i obţine o pedeapsă cât mai mică.

Oricare ar fi verdictul, procurorii sunt însă hotărâţi să-l atace, nemulţumiţi că bărbatul a obţinut reducerea limitelor de pedeapsă...


LA TOAMNĂ
Krisztina, judecata continuă

Odată cu judecarea lui Cosmin Moraru după procedura simplificată, judecătoarea Gabriela Ţarcă a dispus disjungerea cazului în ceea ce o priveşte pe Krisztina Pazurik (foto), iar procesul acesteia, în care e acuzată de complicitate la omor calificat, va continua separat. Dacă va fi găsită vinovată, aceasta riscă o pedeapsă mai mare decât soţul ei, de până la 25 de ani de închisoare, având circumstanţa agravantă că victima a fost chiar mama sa.

Tot distinct se va judeca şi solicitarea făcută de fiul victimei, Zsolt Vilhan, care a cerut ca instanţa să-i oblige pe Cosmin Moraru şi pe Krisztina la plata unor daune materiale şi morale de peste 250.000 euro. Ambele procese vor începe la toamnă, în luna septembrie.

Citiţi şi: "Avocatul Moraru, condamnat la 13 ani de închisoare!"