Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Dorel Moţiu, a anunţat, marţi, că arădeanul Ioan Florea şi covăsneanca Balazs Iren, anchetaţi pentru omor după ce şi-au bătut şi aruncat în fântână gazda din Boiu, respectiv Gheorghe Haş, un tânăr din Homorog, trimis în judecată pentru tentativă de omor şi omor calificat, după ce i-a dat în cap unui consătean şi a tăiat gâtul unui altul, au fost eliberaţi din arest datorită unor soluţii date de judecătorul Ovidiu Galea.

Potrivit procurorului, în primul caz cei doi inculpaţi sunt anchetaţi pentru omor, fiind acuzaţi că în luna august 2009 au ucis o persoană în localitatea Boiu. Au lovit victima în cap cu un par, după care au aruncat-o în fântână. Cadavrul a fost găsit abia în toamnă, de către un vecin, iar cei doi criminali au fost identificaţi pe 2 noiembrie, cu mari eforturi. Bărbatul a fost reţinut în judeţul Arad iar femeia din Covasna.

"Cei doi inculpaţi au fost arestaţi pe 3 noiembrie, iniţial pentru 10 zile iar apoi pentru încă 15, măsura expirând pe 27 noiembrie", a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului.

Pe 23 noiembrie, cu 4 zile înainte de expirarea măsurii arestării, procurorii au cerut Tribunalului Bihor să o prelungească cu încă 30 de zile. Iniţial, pe 25 noiembrie, cererea le-a fost admisă de judecătorul Ovidiu Galea, care a şi prelungit măsura arestării, însă a adăugat o sintagmă, considerată premieră în procedura penală, cum că ea se va aplica de la data rămânerii definitive a hotărârii, adică după judecarea eventualului recurs la Curtea de Apel Oradea.

"Urmare a faptului că recursul declarat de inculpaţi a fost judecat de către Curtea de Apel Oradea, doar în 03.12.2009, deşi acesta a fost respins, cei doi au fost puşi în libertate, deoarece, în data de 15.12.2009, sesizat fiind de către procuror cu faptul că perioada dintre 27.11.2009 şi 03.12.2009 în cei priveşte pe cei doi inculpaţi nu este acoperită de mandat, judecătorul de la Tribunalul Bihor a interpretat că în data de 27.11.2009 măsura arestării preventive faţă de cei doi inculpaţi încetase de drept", se arată într-un comunicat al Parchetului. Recursul procurorilor la această soluţie a fost respins iar cei doi inculpaţi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de omor, au fost puşi de îndată în libertate", a explicat procurorul Moţiu.

Nemulţumiţi de soluţie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Valentin Mirişan, care, la rândul lui, a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să comunice dacă mai există precedent. "Procurorul general Valentin Mirişan a solicitat să se comunice dacă mai existe astfel de soluţii date de vreo instanţă din ţară, ca să putem iniţia un recurs în interesul legii, pentru ca astfel de situaţii să nu se mai întâmple", a explicat procurorul Dorel Moţiu.

Cazul celor doi criminali eliberaţi de judecătorul Ovidiu Galea nici măcar nu este singular, nemulţumirile procurorilor la adresa magistratului culminând marţi, în momentul în care acesta a pus în libertate un alt bihorean acuzat de tentativă de omor şi omor calificat. Gheorghe Haş este acuzat că, în noaptea de 30 august 2009, în faţa unui restaurant din Homorog, i-a aplicat unui individ o lovitură cu o sticlă de bere în cap, punându-i viaţa în pericol, apoi, folosindu-se de gâtul sticlei sparte, l-a lovit pe un altul în zona gâtului, secţionându-i carotida şi vena jugulară, ceea ce a condus la decesul victimei în câteva minute.

Haş fusese trimis în judecată pe 15 decembrie iar dosarul lui se afla marţi la primul termen la care magistratul urma să se pronunţe asupra măsurii arestării, practica în cazul faptelor comise cu violenţă fiind aceea de a prelungi arestarea cu 60 de zile, până la soluţionarea cauzei. Judecătorul a dispus, însă, înlocuirea măsurii arestării cu măsura interzicerii de a părăsi localitatea, pe considerentul că bărbatul nu prezintă pericol social.

”Faţă de dispoziţia judecătorului de a-l pune în libertate de îndată pe inculpat vizavi de faptele de tentativă de omor şi omor pentru care este cercetat, procurorul a declarat recurs, care se va judeca joi la Curtea de Apel Oradea", a mai declarat Moţiu.

Contactat telefonic, judecătorul Ovidiu Galea susţine, însă, că soluţiile date sunt legale iar părţile cărora nu le convine le pot ataca, nefiind definitive. "Soluţia poate fi atacată, prin recurs, lucru care s-a şi făcut", a declarat magistratul.