Întorsătură neaşteptată în controversatul caz al uciderii interlopului Mihai (Mişi) Dumbrovan, înjunghiat pe 2 decembrie 2013 cu 12 lovituri de cuţit de către un şmecheraş, Raul Zetocha (foto), căruia îi spărsese geamul maşinii cu o piatră. 

După doi ani, timp în care dosarul a fost în ancheta şefului Secţiei Urmărire penală din Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, Alin Leucea, spre revolta aparţinătorilor interlopului care au şi reclamat tergiversarea la superiorii magistratului, în această vară cazul a fost preluat de colegul său, procurorul Gheorghe Berce, iar luni, după analizarea probelor din dosar, acesta a dispus reţinerea lui Zetocha şi marţi l-a prezentat la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile sub acuza de omor.

Opinia procurorului, spun surse din anchetă, e argumentată cu faptul că suspectul şi-a fugărit victima înainte să o ucidă, iar apoi i-a aplicat numeroase lovituri de cuţit în spate, ceea ce ar contrazice ideea de legitimă apărare.

Cum BIHOREANUL a mai scris, cazul a iscat discuţii încă de la început, căci, deşi şi-a recunoscut fapta, pe care de altfel a anunţat-o public chiar printr-o postare în care îşi cerea scuze pe Facebook, ucigaşul a fost lăsat în libertate, pe motiv că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au luat în calcul faptul că ar fi fost în legitimă apărare şi nu aveau suficienţi martori să demonstreze contrariul.

La câteva ore de la crimă, Zetocha a încercat să-şi explice gestul postând mesaje pe contul său de Facebook, în care susţinea că victima sa a fost mascată şi l-a atacat după ce ar fi încercat să-i spargă maşina. "Eram în Rogerius, mi-a spart unu maşina, am fugit, l-am prins şi....", explica tânărul chiar de pe patul de spital.

Soluţia a stârnit o adevărată polemică, fiind contestată atât de familia lui Dumbrovan (foto), chiar şi de unii magistraţi, avocaţi şi poliţişti, care ziceau că, indiferent de circumstanţe, locul criminalului era după gratii.

La fel a susţinut şi unul dintre legiştii care l-au autopsiat pe Dumbrovan. Într-o declaraţie dată BIHOREANULUI, medicul a declarat sub protecţia anonimatului că victima a fost înjunghiată cu 12 lovituri de cuţit, trei fiindu-i aplicate din spate! Niciuna nu a fost decisivă, însă numărul lor mare a fost fatal. "Cum poate cineva să invoce legitima apărare când loveşte din spate? În plus, dai o dată, de două ori, dar de 12 ori nu dai în legitimă apărare", a explicat medicul, a cărui concluzie era diametral opusă de a procurorilor: "Aici e vorba despre omor!".

Răfuiala dintre Mihai Dumbrovan (36 ani) şi Raul Zetocha, la vremea respectivă de 24 ani, s-a consumat în seara de 2 decembrie 2013, în jurul orei 18. Interlopul a oprit lângă Mercedesul lui Zetocha, parcat pe strada Transilvaniei, şi i-a spart geamul portierei din dreapta faţă cu o piatră, după care a fugit spre strada Posada. După atac, proprietarul - care se afla în maşină cu o prietenă - a pornit imediat în urmărirea individului, pe care l-a şi ajuns rapid. Între cei doi a avut loc o altercaţie, iar tânărul l-a ucis pe interlop.