Ucigaşul bărbatului găsit cu gâtul tăiat pe platforma fostei Intreprinderi Înfrăţirea din Oradea a fost reţinut, miercuri, de poliţişti, şi este audiat la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Este vorba despre Gheorghe Barna care, împreună cu victima sa, Mircea Radu, şi cu încă alţi doi orădeni, trăia într-o cameră improvizată între dărâmăturile fabricii.

Tiberiu Manea, martor la crimăTiberiu Manea (foto), unul dintre colegii de cameră ai celor doi, a povestit miercuri BIHOREANULUI că victima şi criminalul erau cei mai buni tovarăşi. "Mergeau împreună la muncă, mai lucrau la negru şi împărţeau tot, mâncare, băutură. Dar se mai şi certau, că Barna era nebun la beţie", explică bărbatul.

Aşa s-a întâmplat şi marţi noaptea, când victima a făcut greşeala să bea toată sticla de spirt sanitar pe care o aveau. "Eu dormeam la locul meu şi am auzit că se ceartă pe spirt, dar m-am întors spre perete, că Gyuszi (Gheorghe Barna, n.r.) e rău la băutură şi n-am vrut să se ia şi de mine", a spus bărbatul.

Câteva minute mai târziu, însă, s-a făcut linişte, iar apoi l-a auzit pe Barna plângând. "Zicea că şi-a ucis cel mai bun prieten. M-am ridicat, am luat lumânarea şi am văzut că, într-adevăr, Mircea Radu e mort", mai spune Manea.

Ulerior, criminalul a luat cadavrul şi l-a târât afară, aruncându-l în şanţul din faţa clădirii, unde a şi fost descoperit de paznicul unei firme din apropiere, care a sunat apoi la 112.

Autorul, după cum susţine tovarăşul său de cameră, a fost ridicat de anchetatori încă din timpul cercetărilor efectuate la locul crimei. Bărbatul e cunoscut orădenilor ca fiind cel care, toamna trecută, a ameninţat că se aruncă de pe acoperişul fostei fabrici, revoltat că autorităţile urmau să-i demoleze locuinţa improvizată între pereţii clădirii.

Atunci, protestatarul a fost coborât de un echipaj din cadrul Detaşamentului 1 Oradea şi transportat la spital de către echipajul de Terapie Intensivă Mobilă al SMURD.

UPDATE.

Gheorghe Barna a fost prezentat, miercuri, la Tribunalul Bihor, unde judecătorul de drepturi şi libertăţi a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, măsură care mai poate fi contestată la Curtea de Apel Oradea. Bărbatul este anchetat pentru omor şi riscă o pedeapsă de până la 20 ani de închisoare.