Curtea de Apel Oradea a amânat, luni, judecarea cererii formulate de autorităţile judiciare italiene pentru punerea în executare a mandatului european de arestare emis pe numele cetăţeanului italian Cosimo Scaglione, condamnat la 14 ani de închisoare în ţara de origine pentru omor, a anunţat purtătoarea de cuvânt a instituţiei, judecătoarea Claudia Rus.

Potrivit sursei citate, completul care a judecat cauza a solicitat relaţii suplimentare autorităţilor judiciare italiene care au emis mandatul pe numele lui Scaglione. "Ca urmare a faptului că persoana solicitată s-a căsătorit în România, dobândind apoi numele de Gabor, s-a cerut emiterea unui nou mandat, pe numele actual, cel de Cosimo Gabor", a explicat purtătoarea de cuvânt a Curţii de Apel Oradea.

De asemenea, magistraţii au cerut cazierul judiciar al lui Scaglione, precum şi ca autorităţile judiciare italiene să facă verificări privind susţinerile italianului legate de nerespectarea drepturilor sale procesuale.

"Persoana susţine că a informat autorităţile italiene atât despre schimbarea statutului său civil, faptul că s-a căsătorit şi a preluat numele soţiei, precum şi noua adresă pe care o are în România, pentru a fi citat la procesul pe care l-a avut în derulare, lucru care însă nu s-ar fi întâmplat, fiind condamnat şi declarat fugar. În funcţie de rezultat, în noul mandat se va preciza dacă persoana are statut de fugar", a mai spus Rus.

Până la soluţionarea cererii de extrădare, completul de judecată a dispus prelungirea măsurii de arestare preventivă dispusă pentru cetăţeanul italian cu alte 24 de zile, începând cu 8 februarie şi până pe 3 martie inclusiv. Următorul termen al procesului va avea loc pe 25 februarie.

Miercurea trecută, italianul Cosimo Scaglione, membru al celebrei structuri mafiote 'Ndragheta, a fost prins la intrarea în Oradea. El era dat în urmărire internaţională întrucât fusese condamnat la 14 ani de închisoare pentru omor, tăinuire şi deţinere de armă şi explozibil.