Consiliul Superior al Magistraturii a decis, miercuri, pentru a doua oară, într-o nouă acţiune disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ, de la Tribunalul Cluj. După decizie, Dănileţ a declarat pentru Hotnews.ro că este victima unei "execuţii", menite să-i sperie pe judecătorii reformişti din sistem.

CSM i-a reţinut lui Cristi Dănileţ mai multe abateri disciplinare, iar decizia de excludere a fost luată cu majoritate şi o opinie separată, în sensul respingerii în
totalitate a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară, potrivit site-ului consiliului. 

Potrivit deciziei oficiale, judecătorul de la Tribunalul Cluj poate face recurs "în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei
Curţi de Casaţie şi Justiţie". 

Cristi Dănileţ a publicat pe Facebook că CSM a decis să-l sancţioneze încă o dată cu excluderea din magistratură, fiindcă ar face parte dintr-o formaţiune politică, lucru interzis magistraţilor, şi că ar fi participat la acţiuni politice. 

În realitate, scrie judecătorul, este vorba de două ONG-uri, mai precis VeDem Just şi Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). 


Mesajul lui Dănileţ pe Facebook:

"Azi CSM a decis să mă sancţioneze cu excluderea din magistratură (a doua, după cea din decembrie pentru filmuleţele pe tiktok) pentru că:

-  fac parte dintr-o formaţiune politică, lucru interzis magistraţilor, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deşi m-am abţinut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si cu toate că am arătat ca nu CSM e competent să stabilească ce este o formaţiune politiă, ci legea, care pune în această categorie doar "partidele politice" , "aliantele electorale", "aliantele politice" si "ONG-urile care reprezinta minorităţi şi candideaza la alegeri", ceea ce nu este cazul in speţă;

- am participat la acţiuni politice, lucru interzis magistraţilor, prin faptul că am scris un articol ştiinţific despre educaţie publicat de unul dintre cele două ONG-uri şi pentru că am participat la o întâlnire nepublică a membrilor unuia dintre cele două ONG-uri declarat "formaţiune politică" de către CSM.

Pentru cine nu ştie: cele două ONG-uri sunt înfiinţate legal, de către un judecator, ca asociatii neguvernamentale, apolitice si nonprofit. Unul se ocupa de educatia juridică, celălalt de promovarea culturii europene. Nimeni nu a cerut desfiinţarea lor vreodată pentru că şi-ar fi incalcat statutul propriu".


Contactat de Hotnews, Cristi Dănileţ a spus că este sancţionat în avalanşă, astfel încât şi dacă ar câştiga la ICCJ într-un proces, să urmeze un altul tot pe tema excluderii. 

De altfel, în decembrie 2021, CSM a decis, într-o altă speţă, excluderea din magistratură a lui Cristi Dănileţ. Atunci, judecătorul declara că a primit această sancţiune radicală din cauza unor clipuri, două mai exact, pe care le-a publicat pe contul său de Tik Tok, în care apare în calitate privată, în timp ce-şi curăţă piscina, respectiv tunde gardul verde. 

Miercuri, judecătorul le-a spus jurnaliştilor Hotnews.ro că situaţia este absurdă, fiindcă, deşi trebuia să-i fie comunicată în termen de 20 de zile, nu a primit nici până acum, după 5 luni, prima decizie de excludere din magistratură. Astfel, nu a putut-o ataca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

"Strategia este ca, dacă cumva câştig un proces, să vină din urmă altă cercetare disciplinară, altă decizie. Mi-au făcut noi acţiuni disciplinare, fără niciun temei legal, şi are loc o execuţie a mea pentru a fi dat exemplu magistraţilor reformişti. Mi-au luat toate dosarele pe care le judecam şi m-au lăsat fără nicio sursă de venit, pe motiv că am postat nişte filmuleţe pe TikTok. Am în întreţinere o mamă bolnavă şi o fiică studentă, dar nu îi interesează. Este incredibil ce mi se întâmplă", a spus Dănileţ, pentru publicaţia menţionată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!