Acordul de colaborare dintre PSD şi UDMR aduce bihorenilor un subprefect maghiar. Potrivit documentului, dat publicităţii de presa centrală, în schimbul intrării la guvernare, PSD a oferit UDMR - pe lângă postul de vicepremier pentru liderul Uniunii, Kelemen Hunor, două funcţii de ministru (la Cultură, tot Kelemen Hunor, şi la Mediu, Korodi Attila), 14 poziţii de secretar de stat şi aproximativ 100 de fotolii de directori la instituţiile guvernamentale deconcentrate din teritoriu - şi trei posturi de prefect (în judeţele Braşov, Harghita şi Mureş), plus şase de subprefect (în judeţele Bihor, Sălaj, Cluj, Satu Mare, Timiş şi Hunedoara).

În ce priveşte poziţiile din prefecturi, reprezentanţii UDMR Bihor afirmă că nu au formulat nicio solicitare, obţinerea acestora fiind făcută "la pachet" de către conducerea centrală a Uniunii. "Noi nu am formulat, la nivel local, o solicitare în acest sens. Conducerea centrală este cea care a negociat aceste posturi, dar noi nu am avut solicitări în acest sens", a declarat preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon.

În ce priveşte persoana care va fi propusă să ocupe funcţia de subprefect al judeţului Bihor, Szabo afirmă că organizaţia UDMR nu a discutat încă acest subiect, deoarece este "prematur". "Ar fi prematură o asemenea discuţie, aşteptăm să vedem ce decizie va adopta Curtea Constituţională cu privire la Guvern", a spus deputatul, referindu-se la contestaţia de neconstituţionalitate a validării Guvernului Ponta 3, depusă de PDL la CCR.

Pe de altă parte, solicitat de BIHOREANUL să spună dacă se aştepta să fie înlocuit după trecerea PNL în opoziţie, actualul subprefect Cristian Bitea a adoptat o poziţie filozofică şi resemnată, sugerând că nu îşi va încheia cariera de înalt funcţionar public chiar dacă îşi va pierde postul. "Nu confirm şi nici nu infirm zvonurile care se vehiculează, funcţiile trec şi vin...", a spus Bitea, încheind: "Sănătoşi să fim şi să rămânem oameni e mai important".