"PSD, prin denumirea de chinezărie pe care şi-a luat-o încă de anul trecut, a vrut să fure imaginea şi numele USL, sunt lucruri clare. Dar mai sunt lucruri care dovedesc această mişcare cu forţarea ruperii USL", a spus joi senatorul liberal Cristian Bodea, într-o conferinţă de presă în care a prezentat modul în care, după ce a pus mâna pe banii de la bugetul României, PSD vrea să "pună mâna şi pe cele 38,9 miliarde de euro" alocate de UE României în perioada 2014-2020, rezervând distribuirea lor doar pentru trei ministere conduse de USD.

Şmecherie birocratică

"Ce-au comunicat ei (n.r. - Guvernul) la Comisia Europeană anul trecut, în octombrie, prin proiectul de Acord de parteneriat pe perioada 2014-2020? Că "sistemul de implementare a fondurilor europene va fi mult mai eficient în perioada 2014-2020 datorită simplificării structurilor instituţionale. Totodată, sistemul va fi mai bine coordonat, fiind stabilite atribuţii de unitate de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere": Ministerul Fondurilor Europene, adică PSD, Ministerul Dezvoltării Regionale, adică PSD, şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, adică PC. Deci USD. Deci, după ce la început toate fondurile de la buget au fost concentrate în mâna domnului Dragnea şi a domnului Voinea de la Ministerul Bugetului, au pus mâna şi pe banii europeni, au mutat toate autorităţile de management care vor distribui aceste fonduri în ograda USD, a PSD şi sateliţilor săi", a spus senatorul liberal.

Chiţoiu, "zapciul lui Ponta"

Cristian Bodea a afirmat că avea cunoştinţă despre acest detaliu de anul trecut, când fostul ministru al Finanţelor liberal, Daniel Chiţoiu, pe care l-a numit "zapciul domnului Ponta", "accepta acest lucru" şi activa în favoarea preşedintelui PSD Victor Ponta, până când "trădarea" a fost descoperită.

"Ştiam aceste lucruri de anul trecut, dar nu înţelegeam de ce domnul Chiţoiu a acceptat asta. Pe PNDR s-a făcut o mutare a fondurilor pe domnul Dragnea. Nu poţi să zugrăveşti o şcoală, azi, decât cu acceptul domnului Dragnea, nu la Ministerul Educaţiei te duci, că-i treaba lui Dragnea. La fel, pentru lucrările pe OG 40, pe mediu, fondurile au fost duse tot la Dragnea. Asta a fost prima mişcare. Apoi, în pasul doi, s-au mişcat pe fondurile europene. PSD a făcut în aşa fel încât indifferent dacă noi rămânem la guvernare sau nu, distribuţia fondurilor europene către instituţii, firme şi cetăţeni să fie făcută exclusiv de către miniştrii PSD şi anexele lor, USD. Probabil dacă rămânea Chiţoiu acolo nu erau interesaţi să ne scoată de la guvernare, pentru că domnul Chiţoiu nu i-a deranjat, dimpotrivă. Patronul lui şi-a primit potul cel mare, la ASF, aşa că a fost mulţumit să fie zapciul domnului Ponta", a spus senatorul PNL.

Johannis l-ar fi oprit pe Ponta

Bodea a afirmat că acest plan a fost descoperit, iar premierul Victor Ponta şi PSD nu vor în Guvern "oameni ca Johannis" tocmai pentru că aceştia nu ar mai permite ca premierul să conducă "dictatorial". "În condiţiile în care PNL a realizat trădarea care se întâmplă, PSD nu mai poate face acest joc cu un Johannis şi cu alţi minştri puşi să facă treabă şi să nu-l mai lase pe Ponta să conducă dictatorial România. De aceea PSD a plusat la modul în care a făcut-o şi joacă atât de inflexibil, pentru că vrea să scape de PNL. Domnului Ponta îi este frică de Johannis, că-i ia din imagine, că nu va mai accepta să dea ordonanţe când vrea muşchiul dumnealui, că nu va mai accepta ca Ponta să învârtă ce vrea în Guvern, aşa cum Chiţoiu a acceptat", a spus Bodea.

Senatorul liberal a mai afirmat că, în condiţiile în care PNL a înlocuit miniştrii obedienţi premierului Ponta, PSD nu mai are interesul să păstreze o "asociere" care nu i-ar mai fi "rentabilă": "Dacă PNL intră într-o astfel de formulă la guvernare (n.r. - cu Johannis), atunci această asociere pentru ei (n.r. - pentru PSD) nu mai este rentabilă, ei nu mai pot guverna după bunul plac, şi atunci nu au niciun interes ca noi să rămânem la guvernare".