Expresia "România este în comă financiară" şi avertismentul lansat miercuri către primari de senatorul Cristian Bodea că "dezmăţul financiar din guvernarea lui Tăriceanu nu se va repeta", astfel încât edilii nu mai trebuie să aştepte bani de la buget, ci să facă proiecte ce pot fi finanţate din fonduri europene, i-a atras acestuia mânia vicepremierului Daniel Chiţoiu, vicepreşedintele considerat cel mai influent în PNL.

Bodea, "denigratorul"

În condiţiile în care Bodea a afirmat că una din cauzele pentru care bugetul statului nu are bani este incapacitatea Ministerului Finanţelor de a îmbunătăţi colectarea taxelor şi impozitelor, iar reprezentanţii acestuia, ca şi ai altor ministere, propun instituirea de noi dări, Chiţoiu a emis joi seară un comunicat prin care l-a admonstat pe senatorul bihorean că nu are expertiză în finanţe şi a anunţat că va cere conducerii partidului sancţionarea sa.

Chiţoiu a afirmat că actualul Guvern a avut câteva reuşite incontestabile (obţinerea unei creşteri economice de 2%, deblocarea fondurilor europene blocate de Comisia Europeană în timpul guvernării PDL, atingerea celei mai mari creşteri în construcţii din întreaga UE, creşterea exporturilor şi a încasărilor la buget cu 4,81% faţă de 2012) care arată că "lucrurile merg într-o direcţie bună".

Vicepremierul a concluzionat că în aceste condiţii "PNL nu trebuie să-i permită niciunui membru să denigreze munca echipei" şi, drept urmare, va cere Biroului Politic Naţional al partidului "analizarea afirmaţiilor senatorului Bodea şi asumarea unei decizii de natură să stopeze astfel de declaraţii iresponsabile, care pot avea urmări grave".

"Ce greşeală am făcut?"

Tot printr-un comunicat de presă, şi tot joi seară, senatorul Cristian Bodea i-a replicat lui Chiţoiu, spunând că niciuna din criticile sale nu sunt neîntemeiate. "Ce greşeală ziceaţi că am făcut, ca liberal?! Că am preferat să nu îmi păcălesc alegătorii cu textele despre progrese macro, mega şi meta, care nu au nicio valoare în buzunarul cetăţeanului?! Că am preferat sinceritatea unei propagande menite să adoarmă primarii înfometaţi de fonduri?! Că nu sunt solidar cu un guvern care nu se oboseşte să comunice cu parlamentarii săi şi abuzează de Ordonanţe de Urgenţă?!", a răspuns Bodea.

Mai mult, senatorul a arătat că îşi menţine afirmaţiile chiar cu riscul să fie exclus din partid, deoarece nu crede că "parlamentarii au dreptul să tacă şi obligaţia să aplaude!".

Somat să înceteze

Pus în situaţia fie să-l sancţioneze pe senatorul "rebel", fie să-şi atragă la rându-i mânia lui Chiţoiu şi a celorlalţi şefi PNL de la Bucureşti, preşedintele organizaţiei judeţene Bihor, Cornel Popa, a încercat să stingă conflictul printr-un al treilea comunicat, emis vineri.

Spunând că "înţelegem dificultăţile perioadei de guvernare şi sprijinim eforturile Guvernului de a repara efectele dezastruoase ale guvernărilor PDL", liderul PNL Bihor îi cere lui Bodea să nu mai fie, cel puţin în mod public, critic faţă de colegi: "I-am pus în vedere că atitudinea sa nu este adecvată, că declaraţiile tăioase la adresa unui coleg de partid nu sunt potrivite şi l-am somat ca acestea să înceteze".

Rămâne de văzut dacă tânărul fost şef de cabinet al lui Popa va înţelege şi se va supune, de dragul liniştii în partid ori de frica de a nu fi dat afară, sau va nesocoti avertismenul primit şi va continua să critice Guvernul şi miniştrii USL la fel de necruţător cum o făcea, până anul trecut, cu cei ai PDL.