UDMR, de cuvânt

Primul dintre liderii partidelor parlamentare de la Bucureşti care a ţinut să apară la Oradea pentru Congresul UDMR a fost, vineri dimineaţă, preşedintele de onoare al UNPR, care a invitat presa locală la o întâlnire în Clubul Velvet, dat fiind că sediul organizaţiei judeţene al acestei formaţiuni este prea mic pentru a găzdui mai mult de zece-douăsprezece persoane.

Diaconescu a anunţat, în avanpremieră, ce mesaj va transmite UDMR, pentru ca formaţiunea etnicilor maghiari să rămână alături de PDL şi UNPR la guvernare.

"Mesajul pe care îl voi transmite Congresului UDMR este un mesaj cât se poate de simplu. UDMR a fost un partener extrem de profesionist, consecvent şi responsabil al unei coaliţii care şi-a asumat o mare responsabilitate într-un moment extrem de complicat, motiv pentru care acest gest de curaj trebuie subliniat şi respectat, iar prin mesajul meu voi face acest lucru", a declarat vineri la Oradea preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu.

Diaconescu a adăugat că, pe de altă parte, mesajul său către Congresul UDMR va mai arăta că este în beneficiul întregii societăţi ca această formaţiune să continue guvernarea alături de PDL şi UNPR. "În al doilea rând, în baza acestei încrederi reciproce între partenerii de coaliţie trebuie să continue pentru a adăuga acele măsuri pozitive, proactive, prin care, nu numai în cifre, România să iasă din criză, dar şi în ce proveşte reacţia societăţii. Mi se pare normal pentru societate, nu numai pentru un partid sau altul, să oferim acelaşi pachet de înţelegere pentru o perioadă ceva mai mare de timp", a spus Cristian Diaconescu.

De asemenea, preşedintele de onoare al UNPR a afirmat că nu crede în posibilitatea ca UDMR să se alăture USL în plan naţional, chiar dacă în judeţul Bihor o asemenea înţelegere dintre USL şi UDMR a fost perfectată joi. "Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Dacă se va întâmpla, va fi o repoziţionare care va trebui analizată la momentul respectiv dar, repet, nu cred că acest lucru se va întâmpla. Eu mă bazez pe ceea ce declară liderii centrali ai UDMR, şi nu am niciun semnal, absolut niciunul, că la nivel central în UDMR ar exista o altă opţiune", a spus Diaconescu.

Enigmă perpetuă

La solicitarea BIHOREANULUI, care i-a cerut să elucideze de ce a părăsit PSD după alegerile prezidenţiale din 2009, spunând că ar fi fost "urmărit şi filat", preşedintele de onoare al UNPR a refuzat să răspundă, eschivându-se şi arătând tot spre fostul său partid: "Întrebaţi-i pe cei de la PSD".

De asemenea, Diaconescu a fost eliptic şi când a fost rugat să spună dacă se simte confortabil alături de colegii săi, în condiţiile în care şeful UNPR Bihor, Gheorghe Pintea, este doar un "pieţar" care a condus şi organizaţia partidului lui Gigi Becali, neavând prea mari abilităţi politice şi fiindu-i pus la îndoială chiar şi bagajul de cunoştinţe generale obligatoriu unui politician, fie el şi de nivel local. "Da!", a spus, monosilabic şi sec, fostul ministru de Externe şi apoi al Justiţiei din guvernarea Năstase.

În finalul întâlnirii cu presa locală, Cristian Diaconescu a oferit, cu eleganţă, tuturor jurnalistelor prezente câte un trandafir.