Ambiţios şi plin de proiecte. Aşa se arată proaspătul consilier local PDL Cristian Puşcaş, cel care de luna trecută îl înlocuieşte pe demisionarul Dorin Corcheş.

Într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o joi, acesta a anunţat că orădenii îl pot contacta, pe el şi pe colegii din grupul PDL din Consiliul Local (Adelina Coste şi Cristian Ile), pe adresa pdl.oradea@gmail.com, urmând ca din toamnă toţi trei să deschidă "birouri de lucru cu cetăţenii" în tot atâtea zone ale oraşului, "cel mai probabil în Ioşia, în Nufărul şi pe strada Traian Moşoiu, unde avem sediu (n.r. - fostul sediu al cabinetului europarlamentar al fostului lider PDL Bihor, Petru Filip), pe care am început să-l reamenajăm".

În ceea ce priveşte personal viitoarea sa activitate în Consiliu, Puşcaş a spus că nu vrea să facă "figuraţie" şi a anunţat că a identificat deja trei direcţii de acţiune pe care se va concentra.

Transparenţă

Prima din ele, motivat şi de faptul că este arhitect de profesie, se referă la transformarea reuniunilor Comisiei Municipale de Urbanism şi pentru Amenajarea Teritoriului (formată din specialişti ai Primăriei) în şedinţe publice. "Voi milita, şi asta nu cred că ar trebui să-mi ia foarte mult timp să şi obţin, pentru deschiderea şedinţelor CMUAT presei şi publicului", a spus Puşcaş.

În trecut, au mai existat tentative similare, pe vremea când primar era fostul lider PDL Petru Filip, iar secretar al Consiliului Local Florian Dacin, însă în baza Legii administraţiei publice locale acesta a afirmat că reuniunile comisiilor de lucru ale municipalităţii nu pot fi publice.

Să plătească!

O a doua iniţiativă a lui Puşcaş se referă la situaţia în care acei orădeni care îşi cumpără terenuri în zone nesistematizate ale oraşului să nu mai doneze "fâşii" din ele pentru ca municipalitatea să le poată construi drumuri şi să le amplaseze infrastructură de apă şi canalizare, ci Primăria să le plătească. "Voi milita împotriva unei practici aflată la ora actuală la limita legalităţii, oricum abuzivă, şi anume ca proprietarii să doneze o fâşie din proprietăţile lor pe care primăria să le facă drumuri. Nu este o practică ilegală, dar oricum este abuzivă. Nu înţeleg de ce un cetăţean ar trebui să doneze dintr-un teren de 1.000 de metri pătraţi pe care l-a cumpărat 100 de metri pătraţi ca să aibă drum", a spus Puşcaş, adăugând că i se pare perfect normal ca oraşul să plătească suprafeţele de care este nevoie pentru utilarea cu drumuri a noilor cartiere.

"Da, mi se pare normal ca oraşul, inclusiv cetăţeanul din Rogerius, să plătească pentru ca cel din cartierul Grigorescu să aibă drum, la fel cum pe vremuri au plătit cei din Nufărul ca să aibă cei din Rogerius", a spus Puşcaş.

PDL-istul a afirmat că, în prezent, există cel puţin două oraşe din ţară - Botoşani şi Baia Mare - unde municipalităţile expropriază cetăţenii, despăgubindu-i din bugetele locale, pentru a le face drumuri în cartierele nou înfiinţate.

La dispoziţie

În fine, cea de-a treia direcţie de acţiune pe care a enunţat-o Cristian Puşcaş vizează planurile municipalităţii de refacere a Pieţei Unirii, spunând că îşi pune la dispoziţia oraşului întreaga capacitate profesională de arhitect. "În măsura în care voi putea, mai ales în zona centrului istoric, îmi voi pune la dispoziţie capacităţile şi abilităţile profesionale", a declarat proaspătul consilier municipal PDL.