Arhitectura modernă, poziţionarea pe principala arteră pietonală a oraşului şi proximitatea transportului în comun nu au putut salva magazinul Crişul, "nava amiral" a comerţului comunist, de la inerentul declin post-decembrist. Cel puţin nu până acum...

BIHOREANUL a aflat că de luna aceasta managementul centrului comercial a fost preluat de familia fostului prefect de Bihor, Claudiu Pop, care îşi propune să relanseze afacerea.

Crişul cel mare

Inaugurat în primăvara anului 1979, magazinul universal Crişul (foto) a fost primul cu scări rulante, aer condiţionat, lifturi şi vitrine mari, occidentale. Considerat de presa vremii drept o adevărată "uzină comercială", magazinul cu o suprafaţă de 12.370 mp număra la deschidere 50 de raioane, dispuse pe patru etaje.

Extins treptat la 18.370 mp, centrul comercial se laudă astăzi cu 90 de magazine şi circa 7.000 de vizitatori pe zi. În ciuda investiţiilor de 2,2 milioane euro, a deschiderii primului restaurant McDonalds din Oradea şi a transformării subsolului într-un magazin alimentar, Crişul şi-a pierdut poziţia fruntaşă în comerţul local. Forma de proprietate, în care 95% din cele 193.652 de acţiuni sunt deţinute de persoane fizice şi diferenţa aparţine SIF Banat Crişana, a avut un rol decisiv pentru acest deznodământ.

Căpuşat şi concurat

fosta directoare adjunctă a magazinului Crișul, Mariana CibuÎnfiinţată în 1991, societatea Crişul Supermarket a fost privatizată prin "marea cuponiadă" de la începutul tranziţiei spre capitalism. Foşti şefi de raioane deveniţi chiriaşi şi-au deschis propriile magazine în incintă. În 2007, Adunarea Generală a Acţionarilor a acordat administrarea societăţii firmei Cibu & Cotrău Management, înfiinţată cu doar o lună înainte de către fosta directoare adjunctă a magazinului, Mariana Cibu (foto), şi de juristul Mircea Cotrău.

Deţinători ai unui pachet de 43% din acţiuni, din care 28,36% ale lui Cotrău, administratorii au gestionat societatea nestingheriţi timp de 10 ani în schimbul unei sume lunare ajunse la 70.000 lei plus TVA. În 2014, administratorii au primit mână liberă să mărească chiriile, comisioanele şi taxele, precum şi să angajeze credite de până la 5 milioane euro fără să mai ceară aprobarea AGA.

Întrucât odată cu privatizarea raioanelor vânzările s-au mutat la chiriaşi, "uzina comercială" a renunţat la activitatea de comerţ, astfel că din 2010 trăieşte doar din închirierea spaţiilor. Apariţia mall-urilor moderne au împins afacerea în declin. Cifra de afaceri, stabilizată la jumătatea anilor 2000 la 10 milioane lei pe an, a ajuns după criza din 2008 la 6 milioane lei. Mai mult, societatea a încheiat ultimii trei ani pe pierdere.

"Am ieşit"

Primele zvonuri despre vânzarea magazinului au apărut în vară, alimentate de decizia AGA de a permite vânzarea de acţiuni şi în afara societăţii, până atunci închisă. Tranzacţia a fost ţinută însă la secret. "N-a ştiut nimeni. Doamna Cibu a spus în magazin că va pleca pentru 6 luni în străinătate, la fiica sa, dar nu că îşi vinde acţiunile", spune, nemulţumit, un chiriaş.

Tranzacţionarea pachetului deţinut de administratori a devenit evidentă în august, când AGA a revocat mandatul firmei Cibu & Cotrău. Administrarea societăţii i-a revenit lui Cotrău prin firma sa, Ecopuls, până în noiembrie, când a fost revocat şi el. "Cibu şi-a vândut prima acţiunile, iar Cotrău a rămas să obţină un preţ mai bun", explică un comerciant. Bursa zvonurilor apreciază preţul tranzacţiei la circa 2 milioane euro.

Mircea CotrăuAbordată de BIHOREANUL, Mariana Cibu a refuzat să facă declaraţii, dându-se "prinsă cu nişte probleme personale". "Am ieşit din management, din acţionariat, din tot", a recunoscut în schimb Mircea Cotrău (foto), refuzând să dezvăluie preţul tranzacţiei. "Întrebaţi-i pe noii administratori!".

Schimbare de stil

Claudiu Pop, fost prefect de BihorPractic, începând de luna aceasta, Crişul Supermarket este condus de familia lui Claudiu Pop (foto). Societatea Sapient Management SRL, noul administrator, este deţinută de omul de afaceri Alexandru Pop, patronul Sapient Imobiliare, cu afaceri în Austria, şi de soţia acestuia, Liliana.

Alexandru este vărul fostului prefect şi al fratelui acestuia, Ovidiu Pop, patronul restaurantului Rivo, şi ei acţionari în Sapient Management SRL. Firma îi are ca administratori pe Alexandru Pop şi pe expertul contabil Daniela Pop, soţia lui Claudiu. Fostul prefect a refuzat să facă orice declaraţie despre tranzacţie. "Alexandru Pop nu doreşte, în acest moment", a transmis acesta.

Cert este că proaspeţii acţionari şi-au intrat în forţă "în pâine". Chiriaşii deja se plâng că noul administrator le-a cerut să ţină deschis magazinul şi duminica, un lucru cât se poate de firesc ţinând cont de concurenţă, dar care le creşte cheltuielile. În plus, reprezentanţii Sapient au început să ceară şi renegocierea în sus a chiriilor, unele încheiate pe zeci de ani, la un nivel sub preţul pieţei.

Desigur, intenţiile noilor acţionari nu vor da rezultate serioase în absenţa unor investiţii majore în clădire, despre care BIHOREANUL a aflat că vor fi demarate anul viitor. Astfel încât Crişul să scape de izul "comunist" şi să capete strălucirea "capitalismului" la modă...