Dezvăluirile BIHOREANULUI despre felul în care persoane influente din Oradea au „confiscat” malul Crișului Repede, amenajându-și terase private, fără vreo autorizație și fără ca autoritățile să le deranjeze, au fost confirmate. Administrația Națională Apele Române a recunoscut că aceste „pontoane” sunt ilegale, iar ABA Crișuri ar fi trebuit să le sancționeze.

Instituția condusă de Pásztor Sándor, care până acum n-a fost deranjată de amenajările clandestine sau, mai degrabă, n-a vrut să le deranjeze cu vreo amendă, pretinde că schimbă placa: vrea să-i pună pe proprietarii teraselor la plată. Cum ar fi trebuit să o facă, de fapt, de la bun început...

„Doamne, cât de frumos este!”

La începutul lunii octombrie, BIHOREANUL a arătat cum pe malul drept al Crișului Repede, în aval de Uzina de Apă Oradea, în dreptul vilelor de pe strada Făcliei, au „răsărit” mai multe terase private, la care se poate ajunge doar prin curtea caselor sau prin apă. Dintre toate, una este cu adevărat impozantă: terasa familiei fostei judecătoare de la Înalta Curte, Adina Cioflan, și a soțului acesteia, Aurel Cioflan, șef în Poliția Bihor.

Construită din lemn pe o structură metalică prinsă în taluz, terasa este generoasă ca suprafață (3,5 metri lățime și 5 metri lungime) și are scări care coboară direct în Criș. În jurul acestui „ponton”, malul a fost defrișat și reamenajat cu pietre decorative, arbuști și flori, lucrări făcute în anul 2020, după cum „trădează” imaginile din satelit.

Nu-i de mirare că musafirii familiei Cioflan, printre care s-au numărat în vară cântăreți celebri, iar în alte rânduri judecători, procurori, polițiști și avocați, au rămas impresionați. „N-am crezut că poate să fie atât de frumos! Este incredibil! Doamne, cât de frumos este!”, spunea compozitorul Mihai Alexandru, într-un „live” devenit celebru pe Facebook.

„Nu încurcă...”

Terasa familiei Cioflan, la fel ca celelalte, nu avea niciun aviz sau autorizație din partea Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri, chiar dacă era ridicată pe domeniul public și în zona de protecție a râului, unde regulile sunt stricte.

Totuși, ABA a luat măsuri foarte blânde: le-a cerut soților Cioflan - dar și celorlalți proprietari identificați, patru la număr - să meargă la notar și să dea declarații prin care acceptă că terasele pot fi oricând demontate, iar ei rămân cu paguba, chiar și în situația unei viituri.

Motivând că terasa nu are fundație, deci nu este o construcție în sens juridic, directorul Pásztor Sándor a susținut că nici nu poate fi demolată. „Din punctul nostru de vedere, este o terasă care nu încurcă curgerea apei”, declara el atunci BIHOREANULUI.

Atitudinea directorului reprezenta, practic, o invitație pentru orice cetățean să își ridice o terasă pe Criș, pe domeniul public: dacă soții Cioflan au putut, de ce altora le-ar fi interzis să se relaxeze, cu prietenii, într-un cadru natural plăcut?

ABA, criticată de sus

Încă de atunci, BIHOREANUL a solicitat și poziția Administrației Naționale a Apelor Române (ANAR), care prin vocea purtătoarei de cuvânt a precizat că terasele de pe Criș aveau nevoie de acordul ABA. „Orice lucrare care are legătură cu apele, inclusiv una pe structură ușoară, are nevoie de aviz înainte de începerea lucrărilor și de autorizație de gospodărire a apelor”, a declarat atunci Anamaria Agiu.

Ulterior, la solicitarea scrisă a ziarului, ANAR a confirmat și a detaliat: terasele VIP-urilor din Oradea sunt construcții ilegale, iar prin „șmecheria” cu actul notarial ABA n-a procedat cum trebuie!

Potrivit unui document transmis BIHOREANULUI și semnat de directorul Sorin Lucaci, „un cetățean poate să folosească domeniul public pentru amenajarea unei construcții și a unei zone de loisir doar după solicitarea și obținerea actelor de reglementare din punct de vedere al gospodăririi apelor”, și anume: avizul de gospodărire a apelor, obținut înainte de lucrări, și autorizația de gospodărire a apelor, obligatorie după finalizarea lucrărilor.

„Măsurile pe care ABA trebuie să le ia față de un cetățean care a făcut o asemenea amenajare și construcție, fără acordul instituției, sunt prevăzute în Legea Apelor, care prevede atât sancțiuni contravenționale, cât și penale. De asemenea, se pot face diligențe legale pentru ridicarea construcțiilor”, a precizat ANAR. Or, instituția condusă de Pásztor n-a dat nicio sancțiune și n-a mișcat o frunză de pe terasele ilegale.

ANAR mai arată și că declarațiile notariale ca acelea impuse de ABA proprietarilor sunt prevăzute de lege doar în situația în care demolarea obiectivelor ilegale nu este posibilă. Aici, în schimb, dezafectarea e posibilă. Doar că asta ar fi însemnat ca ABA să își ridice în cap orădeni influenți...

„Frate, este terenul nostru!”

BIHOREANUL l-a confruntat pe Pásztor cu poziția șefului său, dar directorul ABA a părut, din nou, de neclintit: „Nu poți demola ceva ce nu e construit”.

UMDR-istul știe însă că a greșit, dovadă că a „scos din mânecă”, de data aceasta, un alt act: a înscris în Cartea Funciară malurile Crișului Repede, de la limita cu Oșorheiul până la podul Dacia, adică ultimele tronsoane de râu din municipiu care nu erau întabulate. „Am început să facem ordine”, s-a lăudat Pásztor, săptămâna trecută. În urmă cu o lună, tot el declara BIHOREANULUI că ABA n-are buget pentru înscrierea râului în CF, acțiune necesară pentru stabilirea clară a limitelor încălcate de proprietarii teraselor.  

Pásztor pretinde că acum, când actele cadastrale confirmă dreptul de proprietate al Statului Român și pe cel de administrare al ABA, poate lua măsuri: „Acum avem dovada proprietății și ieșim cu CF-ul în mână și le explicăm: «Frate, este terenul nostru!»”. De parcă fără acest act nu era clar că soții Cioflan sau vecinii lor nu au cum fi stăpâni pe Criș...

„LUMINIȚA” LUI PÁSZTOR. După ce, inițial, n-a luat nicio măsură față de terasele ilegale de pe Criș, cum este cea a familiei fostei judecătoare Adina Cioflan (foto), directorul ABA, Pásztor Sándor (medalion), s-a răzgândit și le va cere proprietarilor să concesioneze terenurile pe care le ocupă abuziv. Pásztor recunoaște că BIHOREANUL l-a determinat să facă ordine pe Criș: „Mi s-a aprins luminița când ați zis că vă faceți și dvs. un ponton”. Și, decât să aibă BIHOREANUL dreptate, preferă să calce pe propriile decizii...

Scoase la licitație

Cu CF-ul în mână, șeful ABA Crișuri vrea ca proprietarii teraselor să concesioneze spațiile pe care le folosesc, așa cum ar fi fost normal să o facă de la bun început și așa cum, de pildă, au concesionat luciu de apă firmele care dețin localuri pe malul Crișului, precum Spoon ori Crinul Alb. „Legea ne dă dreptul să concesionăm albiile pentru agrement, și așa vom face. Dacă vor dori, proprietarii vor încheia un contract de concesiune, care însă nu va permite construcții, ci doar amenajări demontabile, așa cum sunt acum”, zice Pásztor.

Va mai dura, însă, până când VIP-urile vor fi puse la plată: concesionarea se face doar prin licitație, iar pregătirea și organizarea ei va dura câteva luni, zice directorul. Apoi, fiind vorba de o licitație publică, orice doritor va putea participa. Așadar, teoretic, oricine ar putea concesiona locurile unde deja sunt ridicate terase, nu doar familiile care le dețin.

La fel cum s-ar putea ca nimeni, nici măcar proprietarii teraselor, să nu se înscrie la licitație, caz în care, promite Pásztor, amenajările vor fi desființate. Așadar, probabil va mai curge ceva apă pe Criș până când situația teraselor să devină limpede...


ACCES LIBER

„Poate să vină oricine”

Când s-a aflat ce terasă și-au amenajat pe domeniul public, subiectul n-a fost pe placul soților Adina și Aurel Cioflan. Bărbatul, șef al Biroului Control Intern din Poliția Bihor, a refuzat discuția cu BIHOREANUL, în timp ce consoarta sa s-a rezumat să spună, cu tupeu, că a găsit „pontonul” acolo, în pandemie, când, forțată să stea acasă, a ieșit din curte spre Criș.

În discuții cu alți jurnaliști, ea a recunoscut că terasa este pe domeniul public, ba chiar a spus că vecinii de pe celălalt mal, țiganii din Voltaire, o folosesc. „Când eu curățam și udam acolo, cineva mânca semințe, cu tupeu. Și mi s-a spus că e proprietate publică, prin urmare are dreptul să stea acolo. Am zis foarte bine, stați vă rog aici, dacă vă pică bine să mâncați semințe și eu să curăț după dumneavoastră. Ăștia sunt oamenii, astea sunt valorile fiecăruia. Poate să vină oricine, nu este îngrădit”, a declarat Cioflan pentru ziarul Jurnal bihorean, care a preluat acest subiect.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!