Mai multe localităţi din Bihor au fost inundate, miercuri seară, în urma unor ploi torenţiale.

În satele Criştioru de Jos, Sălişte de Vaşcău, Cărpinet şi în oraşul Vaşcău s-au produs viituri, iar mai mulţi oameni au avut nevoie de ajutorul pompierilor, pentru a se salva din calea apelor. Curţi şi case au fost inundate, în unele locuri apa ajungând până la ferestre.

Autorităţile încă fac bilanţul pagubelor provocate de inundaţii, însă cert este că râul Crişul Negru, care trece prin zonă, n-a fost nicicând atât de mare. La staţia hidrometrică Şuşti, specialiştii ABA Crişuri au măsurat niveluri record ale apei. La ora 18, Crişul Negru a avut un nivel cu 37 cm peste cota de pericol, o oră mai târziu cu 50 cm, iar la ora 20 cu 68 de centimetri mai mult decât această cotă.

Crişul Negru a avut un nivel de 302 cm, cu 4 cm peste cel mai mare nivel măsurat. Acesta este al doilea maxim istoric înregistrat pe acest râu în această vară, precedentul nivel record fiind stabilit pe 23 iunie 2020.

După ora 21, nivelul a început să scadă, iar joi dimineaţa apele continuau să se retragă. 

Viitura a fost atât de puternică încât a rupt chiar şi puntea staţiei hidrometrice de la Şuşti. De asemenea, imagini surprinse de angajaţii ABA Crişuri arată că apa a distrus o şosea din zonă.

Reamintim că această zonă a Bihorului a fost, miercuri seară, sub cod roşu de inundaţii.