Orădenii îşi pot plimba copiii pe malul Crişului Repede fără să se teamă că ar putea aluneca din greşeală în apă, pentru că Administraţia Bazinală de Ape Crişuri Bihor a finalizat înlocuirea balustradei şi asfaltarea trotualului de pe malul drept al râului, între Podul Decebal şi cel de pontoane.

Iar veştile bune nu se opresc aici, căci ABA Crişuri va reamenaja malul Crişului şi între Podul Dacia şi Podul Intelectualilor, şi va reabilita priza de apă din Rogerius.

Fără pericole

Între Podul Decebal şi cel de pontoane, Administraţia Bazinală de Ape Crişuri a înlocuit balustrada de beton, ruptă şi incompletă, a asfaltat integral trotuarul de pe malul râului şi cel de pe coronament, iar treptele spre mal au fost reparate. Amplasamentul a fost predat către Primărie, care urmează acum să monteze bănci, coşuri de gunoi şi routere de internet wireless, dar şi să extindă reţeaua de iluminat public. Cu excepţia iluminatului public, lucrările vor fi finalizate în luna septembrie. Astfel, zona va deveni una numai bună de promenadă.

În paralel, ABA Crişuri a început, pe acelaşi tronson, înlocuirea balustradei de pe malul stâng al râului, amplasament care va fi ulterior asfaltat. Lucrările au devenit posibile în urma încheierii, la sfârşitul lunii martie, a unui protocol între Primăria Oradea şi ABA Crişuri. Documentul prevede responsabilităţi reciproce şi acţiuni concrete privind asigurarea curăţeniei şi salubrizării digurilor, malurilor şi cursurilor de apă, prevenirea poluării şi transformarea cursurilor de apă în zone de recreere. Încheiat pe un an, protocolul este printre primele de acest gen în ţară şi a fost înlesnit de faptul că noul director al Administraţiei Bazinale Ape Crişuri, Pasztor Sandor, este şi membru în Consiliul Local, deci direct interesat de îmbunătăţirea imaginii oraşului.

Rămâne verde

Separat, în cel mult două luni vor demara lucrările de reamenajare a malului Crişului Repede şi în continuarea de la Podul Dacia spre zona centrală, până la pasarela hobonată, supranumită Podul Intelectualilor. "Vom investi peste 10 milioane de lei în amenajarea malului şi reabilitarea prizei de apă din cartierul Rogerius. Este cea mai mare investiţie făcută din punct de vedere al apelor în municipiul Oradea", a declarat Pasztor.

Lucrările, adjudecate de firma Repcon, au fost demarate în urmă cu doi ani, dar, după cum se ştie, au fost suspendate datorită opoziţiei vehemente a organizaţiilor ecologiste, care au condamnat ideea betonării malului râului. Ca să salveze lunca de la defrişare, ecologiştii s-au pus în faţa buldozerelor, au "înfiat"copacii şi le-au dat nume.

Acum pericolul îndigurii cu beton a fost evitat, iar malul râului va rămâne în continuare o zonă verde, după cum promit autorităţile. Se va construi doar o grindă de beton, acoperită cu structură de lemn, ca pământul să nu alunece spre râu. Pasztor mai susţine că niciun copac nu va fi tăiat, iar zona betonată de pe malul râului va fi redusă la minim. "Vom desface absolut toate betoanele care acoperă acum malul peste drum de clădirea Primăriei şi vom amenaja aici taluz înierbat, astfel încât toată zona să fie verde", a explicat acesta.

Terase pe Criş

Odată cu amenajarea malului râului vor fi consolidate zidurile de sprijin care, în vecinătatea Primărei, au început să se surpe, şi vor fi amenajate terase pe Crişul Repede. "Împreună cu municipalitatea vom alege trei amplasamente, care vor fi scoase la licitaţie pentru amenajarea, pe structură de lemn, de cafenele sau localuri de alimentaţie publică, pe albia râului", a spus Pasztor.

Cele trei amplasamente vor fi situate între Podul Dacia şi pasarela de lângă fostul Centru de Calcul. Pentru a facilita accesul orădenilor la terasele de pe Criş, Administraţia Bazinală va reamenaja treptele care coboară malul râului către cursul apei. În concluzie, sunt toate şansele ca acest dar al naturii - un râu care taie oraşul în două - să fie pus în adevărata sa valoare, deopotrivă pentru plăcerea localnicilor şi a celor care ne vizitează.