Mai bine mai târziu decât niciodată. Episcopul ortodox al Oradiei şi Bihorului a condus joi personal slujba de parastas oficiată după datină la 40 de zile după decesul părintelui Ioan Ciordaş de la bisericuţa din Nufărul.

Episcopul a oficiat slujba de circa o oră asistat de un sobor de zece preoţi printre care Mircea Câmpeanu, Liviu Inţe şi Ioan Bala, de la Biserica Sfântul Ioan Iacob Românul, de care ţine bisericuţa din Nufărul în care a slujit Ioan Ciordaş, dar şi consilieri ai episcopului Sofronie.

În predica sa, Prea Sfinţitul l-a omagiat pe părintele Ciordaş, care a fost unul dintre cei mai iubiţi preoţi orădeni, şi a promis în faţa celor circa 200 de credincioşi că familia acestuia, care locuieşte în căminul preoţesc din strada Episcop Roman Ciorogariu, va rămâne "în aceeaşi mare cinste de până acum".

În ceea ce priveşte scandalul iscat pe 3 iulie, când, spre surprinderea credincioşilor, la înmormântarea părintelui Ciordaş, a participat episcopul greco-catolic Virgil Bercea, marginalizat de soborul preoţilor ortodocşi, în vreme ce episcopul ortodox a preferat să plece la Bucureşti, Sofronie a ţinut să spună că a fost nevoit să participe la lucrările Sfântului Sinod.

"Dacă aş fi putut, aş fi participat la slujba de înmormântare, dar dat fiind faptul că în perioada respectivă au avut loc lucrările Sfântului Sinod, a trebuit să plec la Bucureşti. În aceeaşi situaţie a fost şi Prea Sfinţitul Florea Sălăjanul, care şi-a exprimat regretul că nu a putut lua parte la înmormântare", a spus Prea Sfinţitul.

Episcopul Sofronie nu a mai intrat însă în amănunte, pentru a explica de ce, deşi sicriul cu trupul părintelui Ciordaş a fost adus la Oradea încă din 1 iulie, iar înmormântarea a avut loc pe 3 iulie, nu a participat la niciuna din slujbele de priveghere la care s-au înghesuit sute de credincioşi din cartierul Nufărul pentru a se ruga pentru sufletul preotului.

Părintele Ioan Ciordaş a încetat din viaţă pe 30 iunie, pe patul de spital. Preotul suferise mai multe operaţii pe coloana vertebrală după ce pe 21 iunie a căzut de la 6 metri în timp ce culegea cireşe în gospodăria familiei din comuna Marca, judeţul Sălaj.

Citeşte pe aceaşi temă şi "Prea Smintitul Sofronie: De ce n-a fost episcopul ortodox la înmormântarea preotului Ioan Ciordaş"