Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat miercuri seara, după o discuție cu omologul său ucrainean, Mykola Solsky, că România „rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina” și că țara noastră nu va opri importurile și tranzitul produselor agroalimentare din Ucraina, însă transporturile vor fi verificate, sigilate și monitorizate, relatează Hotnews.ro. 

Într-o declarație de presă amânată cu orele, Petre Daea a prezentat rezultatul discuțiilor citind un comunicat de presă și vorbind despre sine la persoana a III-a. 

Ministrul Agriculturii a anunțat și că se vor face controale în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din țara vecină. Este vorba despre controale fito-sanitare direct în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislația europeană, și nu la destinație, cum se întâmpla până acum. Decizia a fost luată dat fiind că în Slovacia au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE, notează dw.com. 

Pe parcursul discuțiilor, ministrul Mikola Solski a fost informat cu privire la demersul făcut de miniștrii agriculturii din cele România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și către Comisia Europeană pentru modificarea Regulamentului 870/2022, astfel încât să fie asigurat culoarul de tranzit către țări terțe, fără a afecta fermierii din statele de graniță, conform Digi24.ro. 

După ce mai multe țări din Europa de Est au suspendat unilateral importul de cereale ucrainene, punând presiune pe Bruxelles, Uniunea Europeană pregătește restricții privind importul de cereale din țara afectată de război, scrie Reuters, care citează un reprezentant al Comisiei Europene. De asemenea, UE pregătește compensații de 100 de milioane de euro pentru fermierii din țările care se învecinează cu Ucraina și au fost afectați de exporturile ieftine.

Și premierul Nicolae Ciucă a transmis miercuri că reprezentanții Comisiei Europene promit despăgubiri și măsuri pentru fermieri. „În scrisoarea pe care am trimis-o zilele trecute președintei Ursula von der Leyen, am cerut măsuri pentru protejarea fermierilor afectați de exporturile de cereale ucrainene. Prin răspunsul trimis, Comisia Europeană susține fermierii români și industria alimentară, așa cum o facem și noi, de la nivelul guvernului. De la Bruxelles va mai veni încă un pachet financiar destinat fermierilor din țările afectate, care va avea o valoare aproape dublă față de cel inițial, așa cum a cerut și președintele Klaus Iohannis. De asemenea, vor fi adoptate măsuri preventive pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, precum grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui”, a anunțat prim-ministrul Nicolae Ciucă, într-un mesaj publicat pe Facebook. Acesta spune că Comisia Europeană a promis și o investigație asupra unor produse din Ucraina.

În mai 2022, Uniunea Europeană a suspendat taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina. În locul unui simplu tranzit însă, statele europene vecine au constatat că pe teritoriul lor se acumulează porumb, grâu şi floarea soarelui din Ucraina, ceea ce a făcut să scadă preţurile la produsele locale.
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!