Cea mai pregnantă ameliorare a crizei Covid în judeţul Bihor s-a produs de sâmbătă până duminică, au informat sursele medico-sanitare ale BIHOREANULUI.

Potrivit acestora, în urma celor peste 350 de teste realizate sâmbătă în laboratoarele Spitalului Municipal şi Spitalului Judeţean a fost confirmat un singur bihorean cu coronavirus. Duminică dimineaţă la ora 8.30, bilanţul total pe judeţ, cumulat de la începutul crizei, a crescut de la 468 cazuri la 469 cazuri.

Tot duminică dimineaţă, la Spitalul Municipal din Oradea au fost raportaţi peste 100 de pacienţi vindecaţi, după ce în ultimele 24 de ore au fost externate încă 20 de persoane pentru care testele au arătat că nu mai au coronavirus. Concret, numărul total al persoanelor vindecate la Oradea a crescut la 101 de la 81, câte erau sâmbătă dimineaţă.

Pe de altă parte, însă, în cursul zilei de sâmbătă a fost înregistrat al 11-lea deces, al unei femei de 69 de ani care suferea şi de afecţiuni cardiovasculare şi hipertensiune arterială, aceasta fiind de fapt a 10-a persoană din Bihor care şi-a pierdut viaţa la Municipal (decesul unei sătmărence care nu fusese internată aici fiind raportat eronat la Oradea).

În ce priveşte numărul bihorenilor internaţi, acesta a scăzut cu 47 persoane, duminică dimineaţă fiind înregistrate 522 persoane internate (din care 371 la secţia exterioară din hotelul Ceres) faţă de 569 sâmbătă (din care 420 la Ceres).

În schimb, numărul persoanelor ţinute în centrele de carantină a crescut uşor în ultimele 24 de ore, de la 242 la 251, aşadar cu încă 9 persoane tocmai repatriate.

În altă ordine de idei, un comunicat semnat de prefectul Dumitru Ţiplea arată că, în ultimele 24 de ore, "pentru nerespectarea măsurilor dispuse la nivel naţional pe timpul stării de urgenţă au fost aplicate 70 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 138.775 lei şi a fost întocmit 1 dosar penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals".

UPDATE: 780 de decese în țară

La nivel național, duminică, la prânz, numărul persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus a ajuns la 13.163, dintre care 4.869 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 780 persoane diagnosticate cu coronavirus au decedat pe teritoriul României. De asemenea, la începutul epidemiei de COVID-19, 93 de cetățeni români aflați în străinătate au decedat.

„De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică (în ultimele 24 de ore), au fost înregistrate alte 431 de noi cazuri de îmbolnăvire”, arată GSC.