Firmele din Bihor lansate în cursa pentru relansarea economică după criza declanșată anul trecut de pandemie se confruntă cu o provocare majoră. Companiile au comenzi, materie primă și fonduri pentru a reîncepe munca, dar nu au cu cine!
„E nevoie urgent de peste 3.000 de angajați și nu se găsesc oameni”, spune directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Békési Csaba.
Se caută personal!
Revenirea economică post-pandemie pune angajatorii în fața unei provocări fără precedent. Criza de personal s-a adâncit în ciuda concedierilor de anul trecut. „Aproape că nu este companie care să nu caute să angajeze”, spune directorul AJOFM, Békési Csaba (foto).
Conform statisticilor, la începutul lunii iunie, companiile bihorene căutau oameni pentru 893 posturi ocupabile imediat. Nevoile sunt, însă, mult mai mari. „Pentru a lucra cu motoarele turate, economia județului are nevoie de încă 5.000 de angajați”, spune directorul.
Cele mai afectate domenii sunt industria ospitalității, cu tot ce înseamnă turism și HoReCa, industria prelucrătoare, de la lucrătorii în fier la fabricanții de subansamble pentru domeniul automotive, și construcțiile.
Cameriste, spălătorese, ospătari...
Cu două săptămâni înaintea redeschiderii sezonului turistic, angajatorii caută personal. „Se caută cameriste, spălătorese, ospătari, ajutoare de bucătar. Știu bucătar care a demisionat pentru că patronul nu i-a găsit spălător de vase”, povestește Békési.
Angajatorii sunt surprinși. „Nu mă așteptam ca după ce multe firme s-au închis în pandemie să nu găsim măcar 10 angajați”, spune patronul complexului Perla din Băile 1 Mai, Valentin Micoriciu. „Avem nevoie de cel puțin 10 persoane, de la bucătari la personal de curățenie, și nu găsim”, spune și managerul hotelului Ramada, Romeo Ionescu (foto).
Personalul disponibilizat sau trimis în șomaj tehnic anul trecut refuză să revină în industrie. „Am avut doi ospătari în șomaj tehnic. Între timp s-au angajat la o benzinărie și nu mai vor să se întoarcă”, zice patronul restaurantelor Allegria din Oradea și Băile 1 Mai, Mircea Popa.
Apocalipsa meseriașilor
Criza de personal afectează majoritatea sectoarelor. „Nu mai găsești un zidar, un pietrar, un fierar betonist. Școlile nu ne oferă nimic. Încercăm să formăm oameni, dar ne lovim de faptul că durează luni de zile până ajung să dea randament”, spune directorul Drumuri Bihor, Dorel Crăciun (foto).
Domeniile specializate sunt cele mai afectate. „Meseriașii au plecat, s-au pensionat ori au murit. Mi-ar trebui urgent 30 de oameni, de la sudori și lăcătuși la fierari betoniști, și nu văd nicio soluție. Când ultimii meseriași se vor retrage, probabil voi trage obloanele”, se teme directorul firmei de confecții metalice Simbac, Nicolae Manolică.
Confruntat cu creșterea comenzilor, producătorul orădean de volane Valtryp ar angaja imediat 130 de persoane. „Caut tineri inclusiv pentru post de economist și de director de producție”, spune directorul Valeriu Trip. Dar angajările se fac greu...
Banii vorbesc!
Cei circa 1,3 milioane de români repatriați anul trecut din Europa și cei 500.000 de angajați deveniți șomeri în pandemie refuză să revină pe piața muncii. „Ridicându-se restricțiile, mai ales tinerii vor să meargă la muncă în străinătate”, spune Valeriu Trip.
Fenomenul se va menține, cât timp diferența dintre salarizarea din țară și cea de afară va rămâne ridicată. „Economiile occidentale au și ele nevoie de angajați, așa că majorează salariile. E greu să concurezi cu așa ceva”, explică Békési Csaba. Prin urmare, companiile vor trebui să umble la salarii. „În Bihor nu mai vrea nimeni să lucreze pentru mai puțin de 2.000 lei net. Viața e tot mai scumpă și este vorba de nevoia de a supraviețui”, spune directorul AJOFM.
Acesta e și motivul pentru care șomerii refuză să urmeze cursuri de calificare. „Oricât am încerca să pregătim zidari sau tâmplari, nu vine nimeni, pentru că nivelul de salarizare e mic. Oamenii spun că angajatorul le promite majorări în timp, dar după 6 luni lucrează tot pe salariul de pornire”, afirmă Békési.
Ieșită din criza provocată de pandemie, economia bihoreană riscă, așadar, să se gripeze tocmai când ar trebui să tureze motoarele mai tare. Și totul din cauza banilor...