Epidemia de coronavirus a gripat turismul, industria ospitalităţii şi exporturile către beneficiarii occidentali. Închiderea firmelor şi amânarea cu trei luni a primului termen de plată a impozitelor pe 2020 au făcut ca veniturile municipalităţii orădene să se prăbuşească în nici o lună.

"Pe 27 aprilie vom propune Consiliului Local o rectificare negativă de buget de circa 9 milioane euro. Este vorba de bani pe care nu îi putem încasa şi care vor fi tăiaţi în cea mai mare parte de la investiţii", anunţă primarul Ilie Bolojan.

Vremea tăierilor!

Anul acesta, în Oradea erau programate să se deschidă 365 de şantiere. Vor fi mult mai puţine! Conducerea municipalităţii ia în calcul amânarea sau renunţarea la circa 150 de lucrări, ca urmare a reducerii veniturilor proprii. "Vom tăia 1 milion de euro de la cheltuielile de funcţionare, iar alte 8 milioane euro de la investiţii", explică Ilie Bolojan (foto).

Primarul spune că nu a avut mult spaţiu de manevră. "Nu putem face reduceri de personal sau de salarii pentru că suntem, oricum, la limita inferioară. Vom renunţa la organizarea unor licitaţii, la unele investiţii care nu au legătură directă cu proiectele europene şi la unele lucrări ce pot fi amânate pentru anul viitor".

Şefii direcţiilor din Primărie vor trebui să predea săptămâna aceasta o listă cu investiţiile la care renunţă pentru ca municipalitatea să se poată încadra într-un buget considerabil diminuat.

Venituri (mult) mai mici...

Bugetul oraşului se confruntă cu cea mai mare prăbuşire a veniturilor de după criza din 2008. "Ne aşteptăm la o scădere a încasărilor de circa 43 milioane lei, ceea ce înseamnă cam 16% din veniturile proprii ale oraşului", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Se estimează o diminuare cu 26 milioane lei a veniturilor din impozitele pe proprietăţi, transferuri de imobile, taxe hoteliere, vânzări de terenuri, chirii, concesiuni şi altele. La rândul lor, reducerea activităţii firmelor, şomajul tehnic şi disponibilizările vor afecta dramatic veniturile oraşului din impozitele pe salarii. "Încasările din impozitul pe venit global se vor diminua probabil cu 17 milioane lei", prevede Florea.

Toată lumea pierde

"Afacerile" Primăriei şchiopătează şi ele. Cu excepţia furnizorilor de apă şi încălzire, CAO şi Termoficare, care şi-au compensat pierderile provocate de închiderea hotelurilor din staţiunile Băile Felix şi 1 Mai din creşterea cu circa 20% a consumului orădenilor închişi în case, celelalte "firme" ale oraşului o duc tot mai rău. "Având în vedere blocajul economic, ne aşteptăm ca numărul investitorilor atraşi în parcurile industriale şi încasările din vânzarea de terenuri să scadă", spune directorul economic.

Închiderea şcolilor şi a unor firme a redus numărul călătorilor transportaţi luna trecută de OTL cu 65%, procent ce va urca în aprilie la 85%. "Dacă în martie am avut o scădere a veniturilor cu 600.000 lei, pentru aprilie ne aşteptăm la o diminuare cu 1,5 milioane lei", declară directorul tehnic al OTL, Adrian Revnic. Pentru ca sistemul de transport în comun să funcţioneze, municipalitatea va trebui să acopere pierderile prin subvenţii.

Scăderi dramatice înregistrează şi Administraţia Domeniului Public, cea mai profitabilă firmă a municipalităţii, care gestionează, printre altele, pieţele şi ştrandurile orădene. "Raportat la luna martie a anului trecut, fiind închis, aquapark-ul Nymphaea a înregistrat o scădere a veniturilor de circa 200.000 euro, iar pieţele orădene, unde s-au închis bazarurile, de circa 400.000 euro", spune directorul ADP, Liviu Andrica (foto).

Anulat!

Având în vedere diminuarea veniturilor, Primăria va trebui să taie din cheltuieli. "Săptămâna aceasta vom decide la ce lucrări putem să renunţăm", zice viceprimarul Florin Birta.

Conform unei liste încă în lucru, Direcţia Tehnică va amâna pentru 2021 modernizarea unor artere centrale precum Emanuil Gojdu, Spiru Haret, Teatrului, Jean Calvin sau Traian Moşoiu, va reduce alocările pentru modernizarea străzilor Ion Alexi, Cucului şi Macului din Oncea Nouă şi a Pieţei Tineretului din Velenţa, în limita lucrărilor prognozate să fie finalizate anul acesta.

Pentru că oricum turismul este pe butuci, municipalitatea va amâna pe 2021 realizarea iluminatului arhitectural al unor case reabilitate cum ar fi Darvas le Roche sau Kolozsváry. De asemenea, având în vedere suspendarea activităţilor sportive, DPI va renunţa la achiziţionarea a 4 porţi de fotbal şi a unui teren sintetic pentru stadionul Iuliu Bodola, precum şi a unui balon presostatic pentru Baza de tenis din Ioşia.

Primăria va mai lăsa fără finanţare achiziţionarea unei autospeciale pentru ridicat maşini, reabilitarea faţadei imobilului din Piaţa Unirii 7, refacerea unui corp de clădire de la Colegiul Tehnic Traian Vuia şi înlocuirea sistemului de hidranţi de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul. În plus, ar putea retrage unele facilităţi acordate angajaţilor. "Probabil că anul acesta nu vom acorda tichete de vacanţă", spune Birta.

Tăieri de salarii

Măsuri similare va lua şi Sânmartinul, cea mai bogată comună din Bihor, grav afectată de închiderea staţiunilor Băile Felix şi Băile 1 Mai. "Cum peste 70% din veniturile comunei vin din turism, în loc să încasăm 7,5 milioane lei, până acum n-am încasat nici 3 milioane", afirmă primarul Cristian Laza (foto).

Pentru a se încadra în buget, Primăria va renunţa la modernizarea a patru străzi din Sânmartin, două în Betfia şi una din Cordău. Laza a tăiat inclusiv din salarii. "Eu cu viceprimarul am renunţat la jumătate din venituri, iar angajaţii la 25%".

Săptămâna trecută, primarul căuta soluţii de finanţare. "Chiar dacă starea de urgenţă s-ar încheia pe 14 mai şi activitatea în turism ar fi reluată, hotelurile nu vor putea să îşi achite impozitele pe 30 iunie, la primul termen de plată. Cel mai probabil vom fi obligaţi să ne împrumutăm pentru cofinanţarea proiectelor europene până spre sfârşitul anului, când vor intra banii din impozite".

Neîncasări de milioane

Practic, toate comunele limitrofe oraşului au veniturile diminuate. "Acum, că termenul de plată al impozitelor s-a amânat pe vară, veniturile au scăzut cu 25%", spune primarul de Oşorhei, Ioan Pop. Forţat de lipsa veniturilor, edilul ar amâna plata lucrărilor: "Asfaltăm în Alparea, Fughiu şi Oşorhei. Vom discuta cu constructorii să ne mai aştepte de bani".

Epidemia de coronavirus a provocat şi primăriei din Sântandrei neîncasări de 1,7 milioane lei doar în primul trimestru din an. "Multe firme s-au închis, iar oamenii nu se mai înghesuie să îşi plătească impozitele pentru că nu ştiu ce va urma. Ne facem socoteli să vedem de unde putem tăia", spune primarul Ioan Mărcuş.

Nici Primăria Borş n-o duce mai bine. "Cum multe firme nu mai lucrează, veniturile din impozitul pe salariu au scăzut cu 43%. Vorbim de 3 milioane lei, din care puteam face multe", spune primarul Bátori Géza (foto). În ciuda diminuării veniturilor, acesta nu ia deocamdată în calcul o reducere a cheltuielilor, bazându-se pe un excedent bugetar de 15 milioane lei moştenit din anii anteriori. Este, însă, o excepţie. La fel ca bihorenii de rând, majoritatea administraţiilor locale trăiesc de pe o zi pe alta...


TOT ÎNAINTE!
Linişte la "staţiunea balneară"

Cel mai relaxat priveşte criza care se prefigurează Consiliul Judeţean Bihor. Cum nu are firme de turism ori transport, ca alte consilii judeţene, şi trăieşte în cea mai mare parte din transferuri de la bugetul de stat, instituţia nu resimte efectele blocajului economic pentru a fi obligată să ia măsuri de reducere a cheltuielilor. CJ Bihor nu pare deloc motivat să facă reduceri de personal, salarii ori lucrări.

Deocamdată, singura măsură luată a implicat trimiterea în şomaj tehnic, începând din aprilie, a 519 angajaţi ai teatrelor Regina Maria şi Szigligeti, Filarmonicii, Muzeului Ţării Crişurilor şi Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor. Oricum, pe fondul suspendării spectacolelor şi evenimentelor publice, angajaţii mergeau degeaba la serviciu...