La fel ca toate maternităţile din România, nici cea din Oradea nu mai are, de o lună, vaccinuri împotriva tuberculozei şi a hepatitei de tip B.

"Din păcate, nu este o noutate. De o lună nu mai avem nicio doză din aceste vaccinuri, pentru că nu am primit de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor, care la rândul ei nu a primit vaccinurile de la Ministerul Sănătăţii. Este o situaţie identică la nivel naţional", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, în cadrul căreia funcţionează secţiile de obstetrică şi ginecologie.

"În aceste condiţii, pentru că nu putem vaccina nou-născuţii, ne-a revenit obligaţia să ţinem evidenţa strictă a copiilor născuţi în această perioadă, pentru ca părinţii să fie contacaţi şi chemaţi pentru vaccinare după ce vor fi asigurate vaccinurile", a mai spus dr. Daina.

Directorul executiv al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, confirmă penuria de vaccinuri generalizată la nivelul întregii ţări, însă susţine că situaţia nu e mai veche de două săptămâni şi, conform Ministerului Sănătăţii, ea nu a fost provocată de neglijenţa autorităţilor de la Bucureşti, ci a producătorilor străini.

"La nivelul întregii ţări este aceeaşi situaţie, care datează de două săptămâni. Lipsa vaccinurilor este datorată imposibilităţii producătorilor de a le livra, după cum am fost informaţi de Minister. Dar săptămâna aceasta avem promisiuni că ni se vor trimite", a explicat şefa DSP Bihor.

Dr. Rahotă a specificat că de îndată ce instituţia pe care o conduce va primi vaccinurile, părinţii copiilor născuţi în această perioadă vor fi înştiinţaţi, pentru a se prezenta în vederea vaccinării lor, fie la maternitate, fie la medicii de familie.