Primarul Ilie Bolojan n-a mai fost beştelit ca marţea trecută, la şedinţa Consiliului Local, nici măcar în iarnă, când a dublat gigacaloria în Ioşia. "Ruşine să îţi fie!", i-au strigat apărătorii maidanezilor, revoltaţi că a promovat un regulament ce prevede, printre altele, sterilizarea câinilor după două zile de la internarea în adăpost şi eutanasierea lor la şapte zile după prindere. Iar conflictul pare abia la început...

"Legea" maidanezilor

Regulamentul adoptat marţea trecută de Consiliul local la propunerea primarului Ilie Bolojan este eficient şi cinic. Normativul privind organizarea şi funcţionarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân prevede capturarea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea, tatuarea şi înregistrarea tuturor maidanezilor. Sterilizarea se face la două zile după capturare, aşa că orădenii care şi-au pierdut câinele vor trebui să se mişte rapid. Regulamentul prevede, în premieră, plata unei taxe la adopţia sau revendicarea unui câine, echivalentă cu cheltuielile de sterilizare şi de întreţinere a animalului, dar şi posibilitatea adopţiei cu păstrarea câinelui în adăpost, dacă "sponsorul" nu are unde să-l ţină, în schimbul unei taxe lunare reprezentând hrana şi medicaţia.

Pentru a descuraja creşterea câinilor comunitari, regulamentul sancţionează cu amendă între 300-600 lei perturbarea activităţii hingherilor, respectiv între 400-800 lei amplasarea de adăposturi pentru câini pe domeniul public.

Războiul susţinătorilor SOS Dogs împotriva municipalităţii a izbucnit însă datorită articolului 12, conform căruia se permite "eutanasierea câinilor fără stăpân care sunt bolnavi cronici şi incurabili ori care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi în condiţiile şi termenele stabilite de lege". Adică după şapte zile de la prindere...

Asediu la adăpost

Normativul a declanşat o adevărată furtună pe reţele de socializare şi pe forumurile publicaţiilor locale. Zile în şir, pe Facebook au circulat imagini cu primarul Ilie Bolojan ţinând un topor în mână, pe fundalul unui maldăr de câini morţi, în chip de "Terminator al căţeilor". Între timp, SOS Dogs a anunţat că va ataca regulamentul în justiţie prin intermediul unui alt ONG, iar apărători ai maidanezilor din toată ţara l-au asaltat pe primar cu email-uri şi telefoane. "Am primit zeci de email-uri şi m-au sunat oameni din toată ţara să-mi spună "Domnule, ai înnebunit, ce faci acolo?"", s-a destăinuit Bolojan unui apropiat.

04 Lazar.jpgOpozanţii şi susţinătorii regulamentului s-au înjurat reciproc zile în şir în spaţiul virtual, după care scandalul s-a mutat în stradă. Sâmbăta trecută, în prima zi de la preluarea de la SOS Dogs a serviciului de către Administraţia Domeniului Public, 150 de orădeni s-au înfiinţat la adăpost pentru a încheia acte de adopţie în masă, de teamă că municipalitatea va eutanasia toţi câinii. Ca la o evacuare de civili din calea unei armate ostile, în doar câteva zile SOS Dogs a dat spre adopţie aproape jumătate din maidanezii aflaţi în adăpost, aşa că APD va prelua un efectiv de maxim 150 de patrupede.

"Oamenii vin şi cer câini spre adopţie, de teamă că vor fi ucişi. În ultima săptămână am dat câini în Oradea, dar şi în Germania, Olanda sau Anglia", spune Carol Lazăr (foto), directorul SOS Dogs. Revoltaţi că au găsit adăpostul închis cu lacăt, apărătorii animalelor i-au cerut directorului APD, Liviu Andrica, să vină la faţa locului. Ceea ce s-a şi întâmplat...

Condiţii mai stricte

04 Andrica.jpgPrins între constrângerile regulamentului şi revendicările susţinătorilor SOS Dogs, care se opun eutanasierii şi cer reluarea adopţiilor, directorul Liviu Andrica (foto) spune că adăpostul va rămâne închis publicului până la încheierea formalităţilor de preluare. "În prezent nu ştie nimeni câţi câini sunt. S-au făcut adopţii şi am înţeles că în următoarele zile vor fi adoptaţi încă 30. La fel, nu ştim ce dotări vom prelua de la SOS Dogs", zice Andrica. Organizaţia pentru protecţia maidanezilor a cerut municipalităţii 12.000 de euro în schimbul containerelor şi bunurilor din adăpost, iar în cursul acestei săptămâni ADP va negocia cumpărarea acestora. "Sunt bani publici! Trebuie să vedem pe ce dă oraşul atâţia bani", zice Andrica.

Oricum ar fi, directorul se declară hotărât să facă ordine în adăpost. "Nu se va mai intra oricând, că aici nu-i grădină zoologică. Vom stabili un orar pentru vizite, iar condiţiile vor fi stricte. Suntem transparenţi, dar vizitatorii nu vor mai avea voie în ţarcuri. Nici la zoo nu intri la urs în cuşcă!", spune directorul.

În plus, dacă până acum câinii aduşi în adăpost erau deparazitaţi şi sterilizaţi, iar apoi repuşi în libertate, de acum vor rămâne aici până vor fi revendicaţi sau adoptaţi. "Dacă e nevoie, vom mări capacitatea adăpostului, dar nu vom mai elibera câini pe stradă", zice Andrica. ADP va lucra pe priorităţi. Înainte de toate vor fi adunaţi din oraş câinii agresivi sau gălăgioşi, în baza reclamaţiilor de la orădeni. Apoi activitatea se va extinde. "În şase luni numărul câinilor de pe străzi va scădea", promite Andrica. Iar asta fără eutanasieri în masă. "Vom colabora cu ONG-urile, vom face târguri de adopţii, vom încerca să-i dăm în străinătate. Dacă nu reuşim, asta e, îi ţinem în adăpost până la bătrâneţe".

Soluţia sterilizării

Paradoxal, în ciuda conflictului soluţiile propuse de cele două părţi pentru rezolvarea problemei maidanezilor sunt identice şi urmează modele occidentale. Ambele părţi vorbesc despre adopţii, inclusiv internaţionale, laudă posibilitatea adopţiei "la distanţă", cu păstrarea câinelui în adăpost până când este revendicat de un stăpân dispus să îl ia acasă, şi propun sterilizarea în masă a câinilor. "Câinii de pe stradă provin din rândul celor abandonaţi. Acesta e şi motivul pentru care în ţări civilizate, precum Germania, proprietarii îşi sterilizează singuri câinii", recunoaşte Carol Lazăr. SOS Dogs a încercat de mai multe ori să promoveze la nivel naţional o lege care să impună sterilizarea câinilor cu stăpân pentru a scădea numărul maidanezilor, dar până acum degeaba.

Susţinător al ideii, primarul Ilie Bolojan a supus dezbaterii publice, încă de anul trecut, un regulament ce prevede obligativitatea sterilizării tuturor câinilor de pe proprietăţile orădenilor sau ale firmelor. Edilul vrea să promoveze chiar luna aceasta regulamentul prin Consiliul Local, cu intenţia declarată de a-l impune inclusiv comunelor limitrofe. "O soluţie pe termen lung nu poate exista decât la nivel general. Săptămâna aceasta, în cadrul unei întâlniri cu primarii din Zona Metropolitană, voi propune, printre altele, adoptarea unor normative similare", spune primarul. Convins că printr-un efort comun în câţiva ani numărul câinilor vagabonzi din Oradea şi împrejurimi va scădea considerabil în mod natural. Spre binele oamenilor şi maidanezilor...


"Orădenii pot sta liniştiţi. Primăria nu va eutanasia în masă câinii. Măsura a fost prevăzută în regulament doar pentru că aşa cere legea"

Ilie Bolojan


"CÂINI MAI BĂRBAŢI!"
Vine sterilizarea!

Regulamentul maidanezilor aprobat săptămâna trecută de Consiliul Local va fi dublat luna aceasta de un normativ care va viza şi câinii de pe domeniul public şi privat. Proiectul prevede obligativitatea microcipării şi sterilizării câinilor cu stăpân, astfel încât aceştia să poată fi identificaţi rapid şi să nu se poată reproduce dacă ajung în libertate. Excepţie vor face exemplarele în legătură cu care medicul veterinar consideră că operaţia constituie un risc major pentru animal, câinii de rasă destinaţi reproducerii controlate şi cei utilitari care deservesc persoane cu handicap. Proprietarii care refuză sterilizarea câinilor vor trebui să plătească o taxă estimată la circa 100 lei pe an, echivalentă costurilor de întreţinere a unui maidanez în adăpostul Primăriei.