O muncă de Sisif. Aşa caracterizează prim-procurorul Parchetului Oradea, Gheorghe Vidican, ancheta începută în dosarul penal deschis în legătură cu referendumul din 29 iulie, organizat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. În total, 4.000 de orădeni şi alţi 3.000 de locuitori ai judeţului vor fi audiaţi pentru vot multiplu, exprimat în baza unor CNP-uri greşite, invalide sau inexistente.

Ancheta trebuie să lămurească şi alte suspiciuni: dacă preşedinţii unor secţii de votare au folosit urne mobile fără aprobare şi fără ca alegătorii să le fi solicitat, dacă au falsificat chiar ei CNP-urile pentru ca voturile multiple să nu poată fi identificate, ori dacă au semnat în locul unor persoane plecate în străinătate sau al unor morţi rămaşi pe liste.

Referendum cu scandal

Deşi a trecut aproape o jumătate de an, ecourile referendumului de astă-vară nu s-au stins. De fapt, s-au transformat într-un scandal. Penal. Pornind de la faptul că prezenţa la vot în unele localităţi din ţară a fost cu mult peste medie, iar în unele locuri a depăşit chiar şi 100%, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu şi au declanşat cea mai amplă verificare a unui proces electoral din ultimii 22 de ani. Au ridicat copiile proceselor-verbale de la toate secţiile de votare din ţară, listele electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original, situaţia persoanelor cărora li s-a acordat cetăţenia română în ultimii 10 ani, a persoanelor care au redobândit cetăţenia română, dar şi a celor care au renunţat la cetăţenie şi care şi-au stabilit domiciliul în străinătate.

Datele, puse cap la cap şi introduse într-un program special, au scos la iveală o serie de suspiciuni: zeci de mii de voturi multiple, dar şi unele date de persoane înregistrate cu CNP-uri greşite, de persoane plecate din ţară ori decedate. Având în vedere că voturile suspecte proveneau din toate zonele ţării, iar ancheta nu se putea face de la "centru", mega-dosarul a fost "rupt" în bucăţi şi trimis în judeţele unde s-au sesizat neregulile. În Bihor a ajuns în urmă cu două săptămâni.

Grabă mare

613/P/2012. Acesta e numărul sub care, la începutul lunii noiembrie, dosarul referendumului a fost înregistrat la Parchetul Curţii de Apel Oradea. N-a stat să zacă, lucrarea fiind împărţită rapid la parchetele locale din cele două judeţe din jurisdicţie, Bihor şi Satu Mare.

03 Tiberiu Sigheartau.jpg"În aceste cauze vor fi verificate persoane care au votat pe liste suplimentare şi care, totodată, apar că ar fi votat şi în judeţele de domiciliu, persoane care ar fi votat de mai multe ori pe liste suplimentare, unii care au votat pe liste suplimentare, fiind identificaţi cu CNP invalid, multiplu sau inexistent, ori cu număr şi serie incomplete ale cărţii de identitate", explică pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Tiberiu Sigheartău (foto).
Numărul exact al voturilor "suspecte" din Bihor şi cel al secţiilor de votare la care ar fi avut loc incidentele sesizate sunt informaţii care, spune procurorul, nu pot fi făcute publice.

Treabă de Sisif

BIHOREANUL a aflat, totuşi, că în Bihor numărul voturilor bănuite în neregulă depăşeşte 7.000. Procurorii din Marghita, Aleşd, Salonta au de audiat aproximativ 2.500 de persoane, cei din Beiuş 1.200, iar cei din Oradea 4.000. "E o muncă de Sisif. Dosarul a fost repartizat unui procuror care a început verificarea listelor şi identificarea incidentelor de vot. Este un volum imens, deoarece nu sunt doar din Oradea, ci şi din cele 19 comune arondate", spune prim-procurorul Parchetului Oradea, Gheorghe Vidican.

Nici la Beiuş situaţia nu e mai roză. "Noi avem 30 de localităţi arondate şi fiecare procuror are de clarificat voturile din localităţile aflate în zona sa de competenţă", declară prim-procurorul Parchetului local, Gligor Sabău.

Potrivit acestuia, nu toate voturile găsite în neregulă sunt neapărat fraude. "În unele cazuri, poate fi vorba de erori ale softului cu care s-au verificat listele electorale. De pildă, faptul că pe lista electorală permanentă, în dreptul unor semnături apare prescurtarea UVM, adică urnă de vot mobilă, iar persoanele sunt trecute şi pe lista suplimentară. În alte cazuri, totuşi, sunt indicii clare de vot multiplu, dar deocamdată nu avem creionată o situaţie concretă", zice Sabău.

Un singur vinovat

Care va finalitatea anchetei, încă nu ştie nimeni. Oricum, procurorii din Bihor sunt cunoscuţi deja pentru blândeţea cu care tratează fraudele electorale. Tot BIHOREANUL a dezvăluit, anul trecut, că din cele 415 plângeri formulate la alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare din 2008-2009, într-o singură situaţie vinovatul a fost trimis în judecată: o membră a PDL Bihor, Ţăran Ana Nuşe, care a votat în locul a 11 persoane la alegerile locale.

Restul sesizărilor au fost îngropate: pentru 19 persoane s-au aplicat amenzi, în 3 situaţii procurorii şi-au declinat competenţa către colegi din alte judeţe, în 102 cazuri s-a dispus din start neînceperea urmăririi penale, iar în 290 de alte situaţii cei cercetaţi au fost scoşi de sub urmărire după anchete extrem de sumare.

Cât priveşte alegerile locale de anul trecut, Parchetul Curţii de Apel Oradea a înregistrat 21 de dosare în judeţele Bihor şi Satu Mare. Finalizat, nici unul.