Fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, afirmă că prin noua Ordonanță de Urgență nr. 81/2023 pentru „consolidarea capacității instituționale a Ministerului de Finanțe” Guvernul „aduce mai multă birocrație în domeniul deja foarte birocratic al achizițiilor publice”, ceea ce „încetinește dezvoltarea României”.

Noua ordonanță prevede că și ANAF controlează achizițiile publice, lucru pe care-l fac deja încă alte două instituții ale statului.

Cere mai multă eficiență

„România nu are nevoie de mai multă birocrație și noi mecanisme de control ale (n.r. – asupra) autorităților locale, ci de mai multă eficiență în investiții. România are la dispoziție o sumă record din fonduri europene și guvernamentale, banii trebuie investiți pentru că este nevoie de dezvoltare”, a scris Cseke Attila, ca lider al grupului UDMR din Senat, pe site-ul UDMR.

Senatorul de Bihor susține că achizițiile publice derulate de administrațiile locale sunt monitorizate și verificate în prezent de două instituții de control – Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și de Curtea de Conturi a României, iar suplimentar prin OUG 81/2023 ar primi aceeași competență și ANAF – Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Comparații nefondate

De asemenea, senatorul de Bihor critică și o altă prevedere a noului act normativ, în baza căreia Ministerul Finanțelor va compara două achiziții publice similare din două unități administrativ-teritoriale, chiar din regiuni diferite ale țării, și ar declanșa controale suplimentare dacă firmele cărora UAT-urile le-au atribuit lucrări prin licitații ofertează sume care diferă în proporție de 20%. „Nivelul de trai și salariile pot diferi de la o regiune la alta a țăriii, fapt care poate duce la diferența prețului de construcție”, a explicat Cseke.

„Noua reglementare a Guvernului va duce la încetinirea dezvoltării României. Nu ne putem permite să nu cheltuim banii care sunt puși la dispoziția țării pentru investiții. Regimul achizițiilor publice este deja îngreunat de birocrație și trebuia îmbunătățit, nu modificat astfel încât să producă și mai multe probleme”, a conchis fostul ministru al Dezvoltării.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!