Deputatul UDMR Cseke Attila a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, conţinutul discuţiilor pe care parlamentarii Uniunii le-au avut marţi cu vicepremierul Liviu Dragnea pe marginea proiectului de descentralizare a unor servicii publice aşa-zis "deconcentrate" ale Guvernului prin transferarea lor către consiliile judeţene şi consiliile locale.

"UDMR susţine descentralizarea cât mai multor servicii, să nu uităm că este singura formaţiune care deja a depus la Parlament un proiect pentru transferarea a 18 servicii către autorităţile locale", a spus Cseke, precizând că la întâlnirea cu Dragnea a fost discutat un proiect al Guvernului în forma elaborată de executiv pe data de 30 septembrie, faţă de care deputaţii şi senatorii Uniunii au mai multe "observaţii".

Cseke a explicat şi care sunt acestea. "Am invocat necesitatea unui temei legal pentru ca administraţiile locale să aibă dreptul de a reorganiza aceste servicii, pentru că scopul descentralizării nu este acela ca ele să rămână aşa cum sunt, ci de a îmbunătăţi calitatea prestaţiilor lor", a spus deputatul bihorean.

De asemenea, Cseke a afirmat că reprezentanţii UDMR mai ţin şi la principiul descentralizării, odată cu serviciile, a surselor de finanţare, altfel spus, dacă Direcţia de Sănătate Publică e trecută în subordinea Consiliului Judeţean, acest lucru să fie însoţit şi de transferarea de la bugetul de stat a sumelor necesare funcţionării acestei Direcţii.

În ce priveşte transferarea sumelor pentru finanţarea serviciilor, Cseke a dat şi alte exemple, precum cel al modului de asigurare a finanţării Direcţiilor Judeţene de Tineret şi de Sport. În prezent, a explicat parlamentarul UDMR, proiectul Guvernului prevede ca doar în anul 2014 acestea să beneficieze în continuare de finanţarea de la bugetul de stat (din încasările din impozitul pe spectacole sportive şi din vânzarea de imobile cu destinaţie sportivă), însă finanţarea din 2014 mai departe ar fi rămas în sarcina Consiliilor Judeţene, ceea ce nu este echitabil. La fel, în domeniul sanitar, proiectul Guvernului prevede ca acestea să fie finanţate şi din cota de 70% din taxa de viciu, dar UDMR doreşte ca repartizarea sumelor să ţină cont de "cât de mult se fumează şi cât de mult se bea în Bihor", asta însemnând fie că "dacă din Bihor se strâng 100 de lei din taxa pe alcool şi pe tutun, să se întoarcă 70 de lei în Bihor", fie din start să rămână în judeţ, fără a mai fi direcţionat spre bugetul de stat, un procentaj de 70% din încasările din această taxă.

În fine, potrivit relatării lui Cseke Attila, parlamentarii UDMR vor ca în cazul acestor servicii publice pe care Guvernul nu vrea să le treacă în subordinea autorităţilor locale, acestea să poată fi totuşi influenţate de administraţiile locale prin obligarea conducerii lor de a le prezenta rapoarte anuale. Cseke a dat exemplul Inspectoratelor Şcolare şi Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, spunând că la nivel local este normal să se fixeze ce anume specializări să asigure la şcolarizare şi la reconversie profesională cele două instituţii, de vreme ce pe plan local necesităţile pieţei muncii sunt cunoscute mai bine decât la nivel central.

"Acum, noi (n.r. - parlamentarii UDMR) aşteptăm proiectul revizuit, pentru că domnul Dragnea ne-a promis că va fi transferată integral finanţarea serviciilor care vor fi descentralizate, iar dacă această problemă va fi rezolvată vom putea susţine acest proiect", a încheiat Cseke.