În UDMR Bihor vor fi alegeri anticipate pentru funcţia de preşedinte, dar scrutinul are final anunţat.

La patru zile după demisia pe care Alexandru Kiss şi-a transmis-o printr-o scrisoare, lecturată de verişoara sa, senatorul Rozalia Biro, în cadrul reuniunii de vinerea trecută a Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR Bihor, deputatul Cseke Attila a rămas singurul candidat pentru preluarea acestei funcţii.

Formal, Cseke a fost propus de reprezentanţii a 20 de organizaţii locale, dar succesiunea a fost pregătită încă de anul trecut, după cum sugerează însuşi preşedintele executiv al filialei, deputatul Szabo Odon, care nu şi-a depus candidatura, ci se va mulţumi cu funcţia pe care o deţine. "Nu mi-am depus candidatura dintr-un motiv foarte simplu: pentru că aşa ne-am înţeles încă de anul trecut (n.r. - ca Cseke să preia funcţia de preşedinte). El este o persoană mult mai integratoare, eu sunt un bun organizator", a declarat marţi, pentru BIHOREANUL, deputatul Szabo Odon.

Surse din interiorul UDMR susţin, de altfel, că alegerile interne stabilite pentru data de 31 august nu vor face decât să consfinţească un fapt deja cunoscut, şi anume că Cseke face parte din "echipa" lui Szabo Odon, care are de fapt controlul asupra UDMR Bihor.

Încă un indiciu în favoarea acestei explicaţii este faptul că nu şi-a depus candidatura pentru preşedinţia UDMR Bihor nici preşedintele actual al Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, în pofida cutumei ca şefia unui partid s-o deţină politicianul cu cele mai multe voturi din acea formaţiune.

Alexandru Kiss a demisionat cu un an înaintea încheierii mandatului de preşedinte al UDMR Bihor, pe fondul unor mari probleme penale. El a fost trimis în judecată anul trecut de către DNA pentru trafic de influenţă, luare de mită şi spălare de bani în formă continuată, procurorii inculpându-l pentru că, împreună cu omul de afaceri Alexandru Mudura – între timp decedat – a luat şpăgi de câteva milioane euro de la societatea ungară Keviep, dar şi de la compania Selina şi de la alte firme din Oradea, în schimbul unor contracte pentru construirea gropii de gunoi ecologice a oraşului, aprovizionarea cu cărbune a vechiului CET, achiziţia terenurilor fostelor cazărmi şi construirea de locuinţe sociale în locul acestora, dar şi reabilitarea unor drumuri judeţene.