Absenţa totală a temelor europene din mesajele adresate bihorenilor de candidaţii partidelor româneşti şi lipsa dezbaterilor electorale au fost subiectele principale aduse în atenţia publică, miercuri, de preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, candidatul formaţiunii la Consiliul Județean, la ultima conferinţă de presă din campania electorală.

„Bihorenii sunt interesaţi de temele europene, subiecte precum sprijinul pentru agricultori, Schengen, fondurile de coeziune care ne-au dezvoltat comunităţile. Am fost singurii care am discutat în această campanie cu oamenii despre aceste aspecte, nu a fost zi să nu vorbim şi despre Uniunea Europeană”, a declarat Cseke, explicând şi motivul pentru care prezenţa românilor în Parlamentul European este importantă.

Vrem bani europeni?

„Fondurile de coeziune absorbite de proiectele din ţară sunt de trei ori mai mari decât contribuţia României la bugetul european. Practic, la 1 euro pe care l-am plătit, am primit 3, iar acest lucru se vede, avem rezultate spectaculoase în comunităţile locale”, susţine Cseke.

Conform acestuia, europarlamentarii UDMR au ridicat subiecte importante în ultimul mandat, cum ar fi discriminarea României în cazul Schengen sau ajutoarele pentru agricultori, acesta fiind şi motivul pentru care alegerile europarlamentare reprezintă o prioritate pentru Uniune şi ar fi trebuit tratate cu mai multă responsabilitate și de partidele româneşti în campania electorală. 

"La toate întâlnirile, am atras atenţia oamenilor  să voteze cu responsabilitate şi pe buletinul destinat Parlamentului European", zice Cseke, avertizând că în mandatul care va începe în această vară se va negocia următorul exerciţiu financiar. Iar pentru a pune în aplicare programul European Green Deal, destinat finanţării proiectelor de reducere a poluării, se vrea reducerea drastică a fondurilor de coeziune şi a celor pentru sprijinirea agricultorilor. „Pentru România, ambele sunt vitale. Noi avem 200 de primari, vedem ce înseamnă să ai fonduri pentru investiţii şi dezvoltare”, zice liderul UDMR.

Fără dezbateri

Cât priveşte campania pentru alegerile locale, Cseke a remarcat lipsa dezbaterilor publice între candidaţi, care ar fi fost „bune pentru democraţie”. „A fost una singură, nereuşită”, spune liderul UDMR, referindu-se la dezbaterea de la Federaţia Patronilor Bihor, eşuată pentru că atât primarul Oradiei, Florin Birta, cât şi preşedintele CJ, Ilie Bolojan, aveau programate alte evenimente.

Cseke a ridicat în cadrul conferinţei de presă şi situaţia nefirească pe care o va genera devansarea alegerilor locale în cazul primarilor care nu vor mai avea un nou mandat. „Până în septembrie, vom avea un primar perdant în exerciţiu şi unul ales, care nu va avea nicio putere de decizie. Să sperăm că primii vor da dovadă de raţiune şi nu vor goli vistieria până la plecare”, a spus preşedintele UDMR Bihor.

Vor 5%

Întrebat de BIHOREANUL dacă sloganurile alarmiste din campanie şi folosirea ca vectori electorali a membrilor guvernului de la Budapesta, inclusiv a premierului Viktor Orban, dar şi a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, au fost determinate de temerea că nu vor atinge pragul electoral pentru intrarea în Parlamentul European, Cseke Attila a negat, pretinzând că „mobilizarea s-a făcut la fel ca la celelalte alegeri”.

„În 2019 am avut tot felul de sondaje, care ne-au dat 4%, am făcut peste 5%. Acum, aceste sondaje nu au existat. Dar e evident că vrem să atingem măcar acel rezultat”, a spus liderul UDMR.

Legat de faptul că în această campanie electorală, UDMR a avut mult mai multe mesaje destinate românilor decât în alţi ani, Cseke susţine că „e o normalitate. Nu cred să fie vreun UAT din Bihor care să nu fi avut vreun contract de finanţare cu semnătura subsemnatului. Pe de altă parte, şi partidele româneşti au transmis mesaje electoratului maghiar”.

Cât despre AUR, singurul partid politic pe care UDMR l-a decretat, public, „duşmanul maghiarilor”, Cseke a pretins că singurul motiv e că „acest partid extremist are mesaje profund antimaghiare, discursuri grave”. „Eu nu ştiu vreun maghiar care să fie membru AUR. Şi rămâne să vedem dacă vreunul va vota cu ei", a încheiat liderul UDMR Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!