Deputatul UDMR Cseke Attila a anunţat înregistrarea unui proiect de lege pe care l-a iniţiat, împreună cu colegii săi de partid, pentru reglementarea angajărilor în sectorul public. Dacă va fi adoptat, acesta va anula atât angajările pe principiul o angajare la şapte plecări din sistem, practicată pe vremea guvernării Boc, cât şi angajarea "unu la unu" doar cu condiţia obţinerii unui aviz de la executiv, instituit de când la guvernare se află Ponta.
"Proiectul de lege pe care l-am iniţiat, semnat de toţi colegii din UDMR şi depus ieri (marţi - n.r.) la Cameră, ar clarifica angajările în instituţiile şi autorităţile publice", a spus deputatul Cseke Attila într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o miercuri, adăugând că acest lucru s-ar petrece într-un context în care angajările în sectorul public riscă să devină un domeniu nereglementat.
Motivul este declararea ca neconstituţională a OG 77/2013, prin care Guvernul Ponta a anulat anul trecut regula angajării unei persoane într-o instituţie publică numai dacă din aceasta pleacă (prin pensionare, restructurare sau demisie) alte şapte persoane, regulă instituită pe vremea Guvernului Boc, punând în loc regula angajării unei persoane în locul celei plecate, dar numai cu condiţia ca instituţia respectivă să obţină un aviz din partea Guvernului, fapt considerat neconstituţional de către Curtea Constituţională.
Practic, prin legea iniţiată de parlamentarii UDMR, în sistemul public se va putea angaja o persoană imediat ce o alta pleacă din sistem, fără ca o primărie comunală, de pildă, sau un consiliu judeţean, să ceară avizul Guvernului.
"Pentru a evita ca angajările în sistemul public să devină un domeniu nereglementat, am depus iniţiativa legislativă şi am cerut procedură de urgenţă. (...) Noi spunem că aşa este corect, dacă o instituţie are buget şi se încadrează în limita de personal prevăzută legal prin OG 63/2010 (n.r. - ce limitează numărul maxim de posturi în funcţie de numărul de locuitori la fiecare primărie ori consiliu judeţean), atunci să fie lăsată să facă angajări, fără condiţionarea de avizul Guvernului", a spus Cseke Attila.
Potrivit acestuia, "dacă există voinţă politică în acest sens, şi eu cred că este", legea propusă de UDMR poate fi adoptată "în două-trei săptămâni, maximum patru". În caz contrar, cum OG 77/2013 a fost declarată neconstituţională, domeniul angajărilor ar putea fi nereglementat, iar cea mai gravă consecinţă ar putea fi neacoperirea cu personal a instituţiilor şi, ca atare, scăderea calităţii serviciilor publice oferite de acestea.