Un comportament schizofrenic. Aşa interpretează deputatul UDMR Bihor Cseke Attila, fără a folosi direct acest cuvânt, conduita lui Victor Ponta în chestiunea exploatării de la Roşia Montana, după ce Guvernul a aprobat proiectul de lege în acest sens, iar apoi şeful Guvernului a declarat că, personal, ca deputat, va vota împotrivă.

Cseke a condamnat, de asemenea, şi comportamentul USL în această chestiune, arătând diferenţa între optica alianţei pe vremea când era în opoziţie şi cea de acum, când se află la putere.

"Vă citez din poziţia oficială a USL exprimată la 5 septembrie 2011: "USL nu poate ignora rezoluţia Uniunii Europene privind exploatările aurifere pe bază de cianuri şi va solicita oficial dezbateri publice şi chiar un referendum popular pe această temă". Dar ceea ce era valabil în 2011 în opoziţie nu mai este valabil în 2013 la putere, pentru că Guvernul USL a aprobat proiectul de lege pentru exploatare oferind explicaţia că a crescut participaţia statului în companie (n.r. - Roşia Montana Gold Corporation) la 25% şi a crescut şi redevenţa pe care o va încasa statul de la 4 la 6 la sută. Dar nu acestea erau problemele. Problema era impactul asupra mediului", a arătat Cseke, într-o conferinţă de presă desfăşurată duminică.

Deputatul UDMR a criticat duplicitatea lui Victor Ponta care, după ce Guvernul pe care îl conduce a aprobat proiectul de lege, a sugerat că ar fi împotriva acestuia. "Pe 30 august 2013, Victor Ponta a spus că, citez, "este un proiect extrem de controversat, nici eu nu sunt convins de el, iar ca deputat voi vota împotrivă". Or, pentru că actele normative ale Guvernului se adoptă fie prin consens, fie atunci când nu este consens decide premierul, aceasta este o situaţie care, dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs. Ca într-o comedie burlescă", a spus Cseke.

El a concluzionat că "avem un guvern care fie nu ştie ce aprobă, fie ştie ce aprobă dar nu este de acord cu ceea ce aprobă. În ambele variante, situaţia este extrem de gravă".