Deputatul Cseke Attila propune iniţierea unui program naţional de reabilitare al clădirilor monument istoric după modelul celui de anvelopare a blocurilor în care statul oferă 50% din finanţare iar administraţia locală şi proprietarul acoperă diferenţa în procent de 30%, respectiv 20%.

Potrivit deputatului, finanţarea trebuie acordată indiferent dacă imobilul este în proprietatea statului, a unei persoane juridice sau private. "Foarte multe clădiri sunt în proprietate privată. Putem spune că statul să nu investească în ele, dar atunci n-o să fie reabilitate niciodată. Şi apoi, un turist, când vine, întreabă "de ce stă distrusă clădirea aceasta?", nu dacă e în proprietatea statului sau în proprietate privată", a spus deputatul.

Conform Programului Naţional de Restaurare al Ministerului Culturii, în ţară există 22.508 clădiri monument, din care nu mai puţin de 593 sunt în colaps. Cseke spune că programul de reabilitare ar putea pune capăt lentorii cu care sunt reabilitate acestea.

"Conform evidenţelor, avem cam 23.000 de clădiri monument. Dacă luăm în calcul că în ultimii 6 ani s-au reabilitat doar 86 de clădiri, cele mai multe în 2010, când s-au reabilitat 11, înseamnă că în ritmul ăsta nu reabilităm clădirile monument istoric nici în 300 de ani", a spus Cseke.

Potrivit unei inventarieri din 2012, în Bihor există 268 de clădiri monument istoric, din care niciuna în stare foarte bună, 16 în stare bună, una în colaps şi şase în precolaps. Pentru nu mai puţin de 245 de clădiri, specialiştii nu au putut preciza starea acestora.

În ceea ce priveşte forma de proprietate, din cele 268 de clădiri monument bihorene, 157 imobile, reprezentând 58,5% din total, sunt în proprietate privată, 85 sunt în proprietatea statului (38,6%), două sunt într-o formă mixtă de proprietate, iar pentru 24 nu se cunoaşte proprietarul.