"Sigur nu va fi un mandat uşor, sigur vor fi necesare şi măsuri dureroase, dar, dacă voi primi învestitura din partea Parlamentului, eu nu concep acest mandat fără investiţii în infrastructură, fără descentralizare şi fără reconsiderarea pacientului", a spus Cseke Attila.

Cseke a explicat ce înseamnă "reconsiderarea pacientului", spunând că în prezent asiguratul nu îşi cunoaşte drepturile şi nici pachetul de servicii medicale pe care sistemul trebuie să i-l asigure.

"Voi face în aşa fel încât fiecare cetăţean asigurat să aibă un contract pe care să-l primească din partea casei de asigurări, pentru că el cumpără un serviciu, dar nu ştie exact ce anume", a menţionat el.

De asemenea, Cseke a declarat că vrea ca fiecare cetăţean asigurat să aibă propriul card de asigurat, astfel încât să deţină controlul privind contribuţiile sale la sistem şi serviciile la care are dreptul.

"Vreau să introducem cât mai rapid cardul naţional de asigurat, pentru care există lege, toate ţările Uniunii Europene au un asemenea card, iar eu nu concep ca asiguratul, înainte de a primi un serviciu, să fie trimis la CAS să îşi scoată o adeverinţă care să ateste acest lucru. Fiecare cetăţean, cu acest card, va putea totodată să verifice dacă angajatorul său plăteşte la zi contribuţiile către sistemul de sănătate", a adăugat Cseke.

Premierul Emil Boc a anunţat duminică lista Guvernului PDL-UDMR-independenţi, care a fost depusă la Parlament, urmând ca luni Birourile Permanente reunite ale celor două Camere să programeze calendarul audierilor pentru validarea noului Cabinet.

Majoritatea PDL-UDMR-minorităţi-independenţi are 238 de parlamentari, în urma recentelor demisii ale unor senatori şi deputaţi PSD şi PNL.

Potrivit Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, astfel că, pentru asigurarea acestei majorităţi, sunt necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.