"În prezent avem un sistem cu două capete, în care un şef este administraţia publică locală, care a preluat deja de opt ani administrarea imobilelor, şi un alt şef este la Bucureşti, unde Ministerul Sănătăţii desemnează conducerea spitalelor. Acest lucru nu mai poate continua", a declarat ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila a spus că sistemul medical este prea mare pentru a putea fi gestionat centralizat. "Avem 435 de spitale în domeniul de activitate al Ministerului Sănătăţii. Pot să vă spun, după experienţa unui mandat de câteva luni, că nici eu şi niciun alt ministrul nu poate gestiona eficient 435 de spitale. Nu am de unde să ştiu ce probleme sunt în spitalul din Dorohoi, Constanţa sau alt oraş", a spus ministrul.

Pentru îmbunătăţirea activităţii unităţilor sanitare, conducerea acestora va fi preluată de Primării. "Se va transfera managementul către autorităţile locale care deţin în proprietate imobilele respective", a zis ministrul.

În pregătirea procesului de descentralizare, Ministerul Sănătăţii a redus deja peste 9.200 de paturi din sistemul spitalicesc şi a disponibilizat sute de directori. "Am revocat din funcţie peste 500 de directori şi nu m-am făcut foarte simpatic printre ei. Pe viitor va fi maxim un manager şi trei directori la un spital cu peste 400 de paturi şi 1 manager şi doi directori la cele care au sub 400 de paturi", a mai zis bihoreanul.

Cseke Atila a mai spus că, după descentralizare, Ministerul Sănătăţii va susţine financiar unităţile spitaliceşti prin intermediul unor programe naţionale pentru care acestea vor depune proiecte. "Cine se va mişca mai repede şi va avea un proiect mai bun va obţine finanţare, cine nu, nu. Este un sistem simplu, dar cred că şi foarte corect", a spus ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila s-a a participat vineri la Oradea la deschiderea conferinţei "Medicina şi siguranţa circulaţiei" care are loc în perioada 14 - 15 mai în sala mare a Primăriei Oradea.