Fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila, acum deputat, a anunţat că UDMR, PDL şi PPDD vor ataca la Curtea Constituţională legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 71/2012, adoptată de Senat anul trecut, iar marţi şi de către Camera Deputaţilor, pentru a bloca centralizarea achiziţiilor din domeniul sanitar la nivelul Ministerului Sănătăţii. Cseke spune că în acest fel banii comunităţilor locale vor fi "naţionalizaţi" la nivel central, măsura contravenind descentralizării şi autonomiei locale.

"La iniţiativa noastră, a UDMR, noi, împreună cu PDL şi cu PPDD, vom ataca la Curtea Constituţională legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă, deoarece ea contravine mai multor legi, principii şi prevederi constituţionale", a declarat marţi, pentru BIHOREANUL, fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila.

"În primul rând, prevederile privind centralizarea achiziţiilor la nivelul Ministerului Sănătăţii contravin tuturor principiilor de descentralizare despre care vorbeşte Guvernul, şi încalcă principiul autonomiei locale, care este înscris în Constituţie", spune deputatul UDMR.

"Dacă eu sunt primar şi constat că la un spital din subordinea Consiliului Local este nevoie, de exemplu, de un computer tomograf, iar din bugetul local se votează alocarea în acest scop a 90% din suma necesară, urmând ca 10% să fie cofinanţare de la Ministerul Sănătăţii, în baza prevederilor legii de aprobare a OUG 71/2012, deşi comunitatea locală va da marea majoritatea a sumei, achiziţia se va face la nivel central", afirmă Cseke Attila. El adaugă că "acest lucru încalcă principiul autonomiei locale, pentru că, practic, banii comunităţilor sunt naţionalizaţi la nivel central".

De asemenea, consideră fostul ministru, noile prevederi legale ridică şi alte probleme, care "se bat cap în cap" cu cele din legea finanţelor publice locale: "Cine va răspunde de cheltuirea banilor locali la nivel central? Este o problemă, deoarece conform legii finanţelor publice locale responsabilitatea privind cheltuirea sumelor din bugetele locale aparţine ordonatorilor de credite de la nivelul administraţiei locale, iar cum legea finanţelor publice locale este o lege organică, ea nu poate fi modificată printr-o lege ordinară, cum este cea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă".

Deputatul UDMR consideră că noua lege, privind centralizarea achiziţiilor din sistemul sanitar, contravine şi principiului descentralizării, care ar trebui respectat cu atât mai mult cu cât se pregăteşte regionalizarea administrativ-teritorială, însă concomitent anulează şi o parte din efectele pozitive ale descentralizării din domeniul sanitar. "Aceste măsuri trădează o tendinţă contrară descentralizării despre care se vorbeşte, deşi se pregăteşte şi regionalizarea, şi anulează o parte din efectele descentralizării spitalelor pe care am făcut-o în 2010 şi care sunt pozitive", a spus fostul ministru al Sănătăţii.