Deputatul UDMR Bihor Cseke Attila este supărat că o iniţiativă de-a sa este reluată în prezent de Guvernul Cioloş după ce cabinetul condus de Victor Ponta i-a respins-o în aprilie 2015: introducerea principiului "plăteşti cât arunci" în achitarea serviciului de colectare a deşeurilor.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, Cseke a amintit că în 2013 a depus o iniţiativă legislativă în acest sens, aşa încât autorităţile locale să poată introduce regula "plăteşti cât arunci", altfel spus cetăţenii să achite cât consumă şi în serviciul de colectare a deşeurilor, cum se întâmplă şi în privinţa serviciilor de apă, canalizare, furnizare a gazului, termoficării, electricităţii.

Motivaţia lui Cseke era dublă, a explicat deputatul: pe de o parte nu este suficient spiritul civic al românilor pentru a colecta selectiv deşeurilor, cetăţenii trebuind cointeresaţi prin plata strict conform cantităţilor aruncate, nu pe persoană, iar pe de altă parte noul sistem ar fi contribuit la creşterea gradului de recuperare a materialelor refolosibile, aşa cum s-a angajat statul român când a aderat la UE, cu riscul de a plăti amenzi consistente în caz contrar.

Concret, Cseke propunea ca în oraşele unde se face colectarea selectivă a deşeurilor – cum este şi Oradea – cetăţenii să cumpere saci galbeni pentru reciclabile, la un preţ mai mic decât sacii negri, destinaţi deşeurilor menajere.

Problema este, a adăugat deputatul UDMR, că Guvernul a prezentat un punct de vedere negativ faţă de proiectul său, astfel că acesta a fost "trântit" de majoritatea controlată de parlamentarii PSD, pe motiv că deşi era bun, nu s-ar fi putut aplica.

Acum, însă, Ministerul Mediului a înaintat în Parlament un proiect similar, care prevede introducerea principiului "plăteşti cât arunci" în localităţile unde acest lucru va fi posibil din punct de vedere tehnic, cu scopul ca până în 2020 România să atingă gradual nivelul de recuperare a reciclabilelor asumat la aderarea la UE (până în 2017 – 20% din totalul deşeurilor aruncate, în 2018 – 30%, în 2019 – 40%, iar în 2020 – 50%).

"Voi susţine acest proiect", a spus Cseke, nu fără a-şi ascunde dezamăgirea că proiectul Guvernului Cioloş ar fi copiat după cel pe care l-a iniţiat el în 2013 şi nu fără a adăuga că este "păcat că s-a pierdut timp".