După 24 de ore petrecute în zece locaţii din jurul Marghitei, unde a participat la tot felul de activităţi - de la lucrările pentru introducerea unei reţele de apă până la aratul câmpului şi de la vizita în Spitalul Municipal Dr. Mircea Pop până la cea dintr-o brutărie -, fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, a încheiat prima etapă a maratonului electoral pe care îl susţin, săptămâna aceasta, 7 dintre cei 13 candidaţi ai UDMR Bihor la un loc în Parlamentul României.

Trei lecţii

"Cam trei învăţăminte am tras din experienţele pe care le-am avut în aceste 24 de ore", a spus Cseke într-o conferinţă de presă organizată marţi dimineaţă. Potrivit spuselor udemeristului, cea mai importantă vizită a fost pe şantierul Autostrăzii Transilvania, unde a realizat că, din cauza opririi lucrărilor, o parte din locuitorii zonei de nord a judeţului şi-au pierdut locurile de muncă, el exemplificând cu câţiva tineri din Tăuteu care i-au atras atenţia asupra acestui detaliu.

De asemenea, Cseke a spus că, în urma vizitei făcute la Staţia de Ambulanţă Marghita, a aflat că o parte din parcul de maşini a acestui serviciu au "îmbătrânit", având unele chiar şi 200-300 de mii de kilometri parcurşi, ceea ce determină tot mai multe defecţiuni şi, implicit, creşterea timpului în care se răspunde solicitărilor bolnavilor. Fostul ministru al Sănătăţii a amintit că unul dintre motivele pentru care a demisionat la această funcţie a fost nealocarea fondurilor necesare pentru finanţarea programului multianual de achiziţionare a 1.500 de ambulanţe, iar problema învechirii parcului auto se va acutiza în tot mai mult, la nivelul întregii ţări.

În fine, Cseke a mai spus că, după vizitarea unei brutării, unde proprietarul i-a spus că nu mai găseşte persoane calificate pe care să le poată angaja, a ajuns la concluzia că "ne lipsesc meseriaşii", şi nu doar în domeniul panificaţiei, ci în multe altele, motiv pentru care va trebui stimulat învăţământul profesional.

Politicianul a afirmat că toate experienţele acumulate în campanie le va folosi pentru elaborarea unor proiecte legislative.

Înainte să meargă "la culcare", Cseke i-a predat o pereche de mănuşi de lucru pe care le-a folosit la câteva activităţi din cele 24 de ore preşedintelui executiv al UDMR Bihor, cel care a preluat ştafeta pentru a continua maratonul electoral, de data aceasta în colegiul 2 Săcueni pentru Camera Deputaţilor. La rându-i, a primit de la acesta două sticle de vin, cu motivaţia "să aibă cu ce să sărbătorească" victoria din 9 decembrie, dar şi o găletuşă cu murături de casă, "pentru că vitamina C are".

Dezbateri, mulsul vacii şi distribuirea de ziare

În ceea ce îl priveşte, Szabo Odon a spus că începe partea sa din maratonul electoral marţi dimineaţă, dar o va încheia nu după 24 de ore, ci miercuri seară, după ora 21, deoarece are programate mai multe activităţi decât colegii săi.

Szabo a spus că în cursul zilei de marţi va participa la şedinţa Consiliului Judeţean, la discuţii electorale în piaţa din Săcueni, la o dezbatere pe teme sociale, de sănătate şi ecleziastice în Diosig, iar la Cubulcut la un spectacol de Advent (n.r. - ajunul Crăciunului pentru romano-catolici), la arat şi la vizitarea unei ferme de găini. De asemenea, el va vizita o brutărie şi sediul postului de Poliţie la Cherechiu şi la Sâniob, iar la Biharia se va întâlni cu medicul de gardă şi va asista la prepararea pâinii într-o altă brutărie, după care la Tămăşeu va mulge o vacă. În zorii zilei de miercuri, Szabo se va întâlni cu navetiştii din Borş şi tot acolo va distribui ziare, iar la Oradea îşi va împărtăşi impresiile într-o conferinţă de presă.

În cursul aceleiaşi zile, preşedintele executiv al UDMR Bihor mai are în program participarea la un forum cu studenţii Universităţii din Oradea, la două lansări de carte (la Sântion şi în Borş), la o dezbatere pe teme de istorie a Academiei Szacsvay, iar seara de la 19.00 la o emisiune electorală TV.

Szabo Odon a dezvăluit că el şi-a început campania încă din luna octombrie, când cu ajutorul unei echipe formate din zece tineri, a trimis peste 8.000 de scrisori locuitorilor din zona Săcueni, invitându-i să răspundă la 10 chestionare a câte 10 întrebări fiecare, pe teme precum agricultura, economia, cultele, tineretul, sportul, administraţia publică locală, sănătatea, educaţia şi problemele sociale.

Szabo a afirmat că a primit răspunsuri de la 10-12% dintre cei cărora le-a trimis scrisorile, dorinţa sa fiind de a cunoaşte mai bine "radiografia" zonei şi de a şti ce legi ar trebui modificate pentru ca lucrurile să meargă mai bine.