Deputatul Cseke Attila a relatat joi, într-o conferinţă de presă, conţinutul discuţiilor pe care parlamentarii UDMR le-au purtat marţi cu reprezentanţii Guvernului (cu premierul Victor Ponta, ministrul Bugetului Liviu Voinea şi cel al Finanţelor Daniel Chiţoiu), precizând că el a abordat subiecte care ţin mai ales de judeţul Bihor.

Veşti bune

Cseke a spus că, în cadrul întâlnirii de marţi, premierul Victor Ponta a afirmat că Guvernul va debloca fondurile necesare din bugetul de stat pentru cofinanţarea lucrărilor de reabilitare a celor 20 de maternităţi din ţară care au fost aprobate în cadrul unui program convenit anii trecuţi cu Banca Mondială, instituţia care asigură cea mai mare parte din sumele necesare.

"Ni s-a spus că vor fi deblocate şi că anul acesta vor fi finalizate lucrările la 10 din cele 20 de maternităţi, între care şi la Maternitatea din Oradea", a povestit deputatul.

Tot la capitolul "veşti bune", după cum s-a exprimat, Cseke a inclus o altă promisiune a premierului, referitoare de această dată la redarea rolului Parlamentului de către Guvern, acela de a legifera, în condiţiile în care până acum toate guvernările, inclusiv cea a lui Ponta, a abuzat de ordonanţe de urgenţă. "Sunt şi alte probleme decât cea a maidanezilor şi a Roşiei Montana care trebuie decise de Parlament, pentru că se creează impresia că Parlamentul este folosit doar atunci când este vorba despre chestiuni delicate", a spus Cseke, referindu-se la faptul că Guvernul a elaborat proiecte de legi doar atunci când a dorit să scape de răspundere, aruncând-o în spatele deputaţilor şi senatorilor.

Veşti rele

Cseke Attila a arătat, de asemenea, că la discuţiile parlamentarilor UDMR cu reprezentanţii Guvernului el, personal, a pus în vedere acestora măsurile de reorganizare administrativă care, în opinia sa, denotă o intenţie centralistă a executivului, precum desfiinţarea personalităţii juridice a Direcţiilor Judeţene de Finanţe ori Serviciilor Judeţene de Ambulanţă.

"Guvernul a îndepărtat de cetăţeni un serviciu public şi mă obligă pe mine, ca cetăţean, să merg la Cluj ca să depun o contestaţie", a spus Cseke în legătură cu transformarea Direcţiilor Judeţene de Finanţe în Direcţii Regionale, particularizând cu exemplul celei din Oradea mutată la Cluj Napoca.

"Nu se justifică desfiinţarea personalităţii juridice a Serviciilor Judeţene de Ambulanţă şi înfiinţarea unor Direcţii Regionale, decât în cazul Bucureşti-Ilfov, unde este o situaţie specială, pentru că acolo pot fi accidente la Otopeni, iar pacienţii sunt duşi în Bucureşti. Dar în restul ţării problemele dintre Serviciile Judeţene de Ambulanţă sunt minore, căci în prezent se ştie cine ia pacientul şi unde îl duce dacă este un accident între Aleşd şi Huedin", a spus Cseke.

Şova anti-Bihor

Cea mai interesantă relatare a deputatului UDMR a privit partea în care, potrivit spuselor sale, l-a întrebat pe premierul Victor Ponta, cu referire la ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, "ce are cu judeţul Bihor", iar acesta i-a răspuns că "nimic". "I-am spus că nu îl cred!", a fost replica lui Cseke.

Acesta a amintit că Şova a iniţiat rezilierea contractului cu Bechtel, căreia i-a oferit 37 milioane euro, deşi compania mai avea, prin contract, doar obligaţia finalizării tronsonului de 60 de kilometri între localităţile bihorene Borş şi Suplacu de Barcău, pentru care ar fi fost nevoie de 250 milioane euro.

"Mi-a spus că nu sunt bani la buget, dar nu ţine, pentru că pe site-ul CNADNR a fost deja lansată licitaţia pentru începerea lucrărilor la tronsonul de 60 km între Turda şi Sebeş, în valoare de 700 milioane de euro, din care peste 100 de milioane vor fi de la bugetul de stat. Deci pentru finalizarea unei lucrări începute în Bihor nu se găsesc bani, dar pentru începerea altora în alte părţi se găsesc", a spus Cseke.