Ilie Bolojan are toate motivele să-şi facă griji în încercarea de a câştiga al doilea mandat în fruntea orădenilor. Creditat anul trecut cu două treimi din intenţiile de vot ale orădenilor şi lipsit de emoţii din partea neîmpăcaţilor adversari PDL-işti, cu care îşi dispută electoratul român, primarului i s-a pregătit o lovitură spectaculoasă: UDMR îl trimite la bătaie pe tânărul senator Cseke Attila.

Fost subaltern al lui Bolojan pe vremea când acesta conducea, cu rang de ministru, Secretariatul General al Guvernului, el însuşi fost ministru până anul trecut, al Sănătăţii, Cseke e socotit de unii capabil să-l învingă pe actualul primar.

Panicaţi de sondaje

Anul trecut, toate partidele mari şi-au făcut sondaje în baza cărora să-şi desemneze cei mai buni candidaţi la funcţiile administrative de primă mână. Pentru Primăria Oradiei, întâia cercetare sociologică a fost comandată de PNL, iar rezultatele consemnate de subsidiara Gallup-Westside, confirmate ulterior de sondajul CSCI efectuat în numele USL, a relevat tendinţe aproape incredibile: Ilie Bolojan - care în 2008 câştiga din primul tur, cu 50,40% din voturi - era creditat cu 65,1% din preferinţe, urmat de UDMR-ista Rozalia Biro cu doar 8,9% (mult sub ponderea maghiarilor în totalul populaţiei oraşului) şi, la mare depărtare, de posibilii candidaţi ai PDL (partid pentru care a fost luat în calcul atât curtatul şef al Finanţelor Publice, Ioan Mihaiu, creditat cu 5% din voturi, cât şi a liderul organizaţiei municipale, Dorin Corcheş, care acumula 1%).

Culmea e că până şi sondajul comandat de PDL atesta poziţia uluitoare a liberalului Bolojan, cotat în cercetarea Expoll Political Research cu 67% din simpatiile orădenilor, deci chiar şi peste rezultatele constatate de PNL şi PSD.

Cum, însă, orice sondaj e doar o "fotografie" de moment, era evident că rezultatele din 2011 nu mai pot fi valabile în 2012. În iarna trecută, când Guvernul a comasat alegerile locale cu cele parlamentare pe toamnă, toate formaţiunile au amânat comandarea unor sondaje proaspete pentru această vară. Iar apoi, când Curtea Constituţională a "desfiinţat" comasarea, toţi au fost bulversaţi, aşa încât nicio formaţiune nu mai are nici timp şi nici bani să mai facă alte sondaje şi să le aştepte rezultatele.

Bilanţ pe plus

Cel mai avantajat, în aceste condiţii, e primarul în funcţie, Ilie Bolojan. Nu doar pentru că deja depozitează procente generoase, ci şi fiindcă adversarii nu au instrumente în baza cărora să-şi croiască strategii pentru a-i destrăma zestrea.

În ce-l priveşte, Bolojan pare să fi adoptat o strategie simplă: să se prezinte în faţa orădenilor arătând ce a făcut în cei 4 ani şi să le propună un nou contract pentru următorii 4. Bilanţul, oricât de aspri ar fi cei care-l judecă, îi este bogat: sub conducerea sa, Oradea are o mulţime de străzi noi, alte câteva zeci complet reabilitate, un parc industrial în care investitorii au creat locuri de muncă, mai multe spaţii verzi şi poduri (ceea ce este o premieră după 1990), spitale modernizate, un nou campus şcolar, iluminat public extins, salubrizare mai eficientă, perspectiva unei termocentrale şi a unui aquapark noi, parcări în cartiere deja făcute şi în centru pe cale de a se face, funcţionari mai politicoşi, Poliţie Locală şi pe teren, nu doar în scripte, şamd. Toate făcute în plină criză şi cu fonduri europene, în ciuda ignorării şi uneori chiar a sabotării oraşului de către PDL-işti.

De partea celalaltă, Bolojan duce în spinare pietre de moară între care se numără atât proiectul modernizării CET-ului (adversarii reuşind să-i prezinte reuşita ca pe o pacoste), cât şi mărunţişuri ca "hingherirea" maşinilor ori demolarea unor garaje de tablă tolerate atâta amar de vreme prin cartiere.

03 Rozalia Biro.jpg"Prospătura" UDMR

Deşi din 2008 au avut o relaţie productivă cu Bolojan, consolidarea acestuia i-a îngrijorat pe liderii UDMR. Un motiv e că încă la precedentele alegeri locale Rozalia Biro (foto), după două mandate alături de Petru Filip, obţinea doar 20,1% din voturile orădenilor, ceea ce înseamnă că nu adunase sufragii pe măsura celor 24% etnici maghiari din totalul populaţiei oraşului, o parte preferându-l pe Bolojan.

Cum e limpede că la scrutinul viitor nu îl poate ameninţa în mod real pe actualul primar şi - în plus - dosarele întocmite de ANI şi DNA pentru fapte din perioada 2006-2007 au vulnerabilizat-o şi mai mult, conducerea UDMR a gândit o ofertă nouă şi spectaculoasă: Cseke Attila. Calculele sunt cât se poate de raţionale. Pe de o parte, Biro era "uzată", iar pe de alta un candidat proaspăt, care nu mai e nevoit să se supună unui al doilea tur de scrutin în care orădenii s-ar mobiliza şi ar vota în cheie etnică, ar putea aduce UDMR chiar şi voturi româneşti. În plus, Cseke poate lua voturi de la orădeni şi pentru viitorul candidat la şefia CJ...

Singurul apt să realizeze surpriza e senatorul Cseke, plin de atuuri: tânăr, bun vorbitor al limbii române, fără obsesii naţionaliste, pragmatic şi aureolat de faptul că în mandatul de ministru al Sănătăţii, deşi a închis o mulţime de spitale în ţară, pe cele din Oradea le-a răsfăţat cu fonduri uriaşe în scopul modernizării şi dotării cu echipamente. Deocamdată, UDMR nu l-a anunţat oficial drept candidat, dar e o chestiune de zile până o va face.

"Om de omenie", dar fără chef de luptă

03 Mihai Groza.jpgCu Bolojan şi Cseke în prim-plan, PDL va conta mai puţin decât oricând. Slăbirea organizaţiei, cauzată în parte de dictatura fostului lider Petru Filip iar în parte de desemnarea, tot de către el, a unui candidat lipsit de anvergură, în persoana lui Mihai Groza (foto), a făcut ca în 2008 acesta să ia abia 20,5% din voturile orădenilor. Între timp, partidul a căzut şi mai tare, din cauza guvernării, dar şi a faptului că mulţi orădeni nu uită piedicile puse constant actualei conduceri a oraşului, exemplele cele mai relevante fiind sabotarea parcului industrial şi, mai nou, gherila dusă de fostul secretar general al filialei, Mircea Matei, ajuns preşedinte ANRSC, contra planului de modernizare a CET-ului.

Degringolada PDL e trădată până şi prin disperarea cu care îşi caută un candidat de sacrificiu, care să piardă onorabil războiul pentru Primărie, dar să adune suficiente voturi pentru păstrarea celor 7 consilieri. Conducerea organizaţiei a luat în calcule trei variante: şeful Gărzii de Mediu, Călin Mocan, şeful Direcţiei de Cultură, Lucian Silaghi, şi - surpriză - Mihai Groza. Problema e că primul are doar imaginea unui dandy, cel de-al doilea nu e destul de cunoscut, iar Groza, pe care liderii îl vor în lipsă de altceva mai bun, nu vrea să candideze. Motivul? "Omul de omenie" din vechiul slogan electoral e conştient că ar fi trimis la pierzanie. În plus, a absentat total în aceşti 4 ani, renunţând chiar şi la postura de consilier local pentru a se bucura de imensul salariu conferit de liniştita funcţie de şef la Hidroelectrica. Şi atunci de ce să se mai expună încă o dată?...

Final deschis

Cu trei candidaţi importanţi, din care doar doi au cu ce să convingă şi numai unul poate să câştige, lupta pentru Primărie se anunţă, aşadar, mai strânsă decât s-ar fi crezut anul trecut, când edilul în funcţie părea fără niciun adversar de talia sa. E adevărat, probabilitatea ca Bolojan să piardă e mică, dar nicio variantă nu poate fi exclusă, măcar din motive de aritmetică.

În fond, de vreme ce viitorul primar al Oradiei va fi decis într-un singur tur de scrutin, iar românii nu numai că se mobilizează greu la urne, dar mai şi votează "împrăştiat", varianta unei surprize care să-l dea câştigător pe Cseke în seara de 10 iunie nu poate fi ignorată. Iar UDMR nici nu-şi va rata şansa ca, pentru prima oară, să-şi impună un primar propriu, fiindcă nu se va mai întâlni cu ea, poate, niciodată...


OUTSIDERII
Mici, dar zgomotoşi

Tabloul pretendenţilor la Primărie e întregit de reprezentanţii partidelor mici şi de independenţi, culoar pe care se întrezăresc, deocamdată, patru candidaţi. Cel mai gălăgios e tânărul şef al Mişcării Verzilor Democrat-Agrarieni, Horea Vuşcan (foto), fost membru PSD, suspectat că joacă rolul interpretat în 2008 de "independentul" Călin Raita, cel care a avut sarcina dată de PDL să rupă din voturile lui Bolojan. Lipsit de inhibiţii, Vuşcan şi-a început campania de anul trecut, speculând mai ales problema CET-ului, căreia i-a intuit potenţialul electoral, precum şi avantajul că, fiind o chestiune tehnică, va fi mai greu de explicat. Aşa că, mizând pe populisme, Vuşcan ar putea fi concurat doar de omul PPDD, încă nedesemnat.

Pe Primărie a mai pus ochii şi UNPR, care însă, în persoana doctorului Ovidiu Pleşa, fost şef al Comisiei de pensionări pe caz de boală, şi-a stabilit un candidat vulnerabil şi sărac în idei. Un alt candidat din categoria "muscă" ar putea fi şeful PC Bihor, Traian Bodea, supărat că nu a primit un loc pe lista viitorilor consilieri locali ai USL, care ameninţă că se va bate ca independent, chit că în 2008 a smuls doar 0,9% din preferinţele orădenilor. În fine, în replică la UDMR, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania condus din umbră de Laszlo Tokes îşi poate încerca şansa cu tânărul Csomortanyi Istvan, dar şi eşecul acestuia e previzibil, pe modelul Partidului Civic Maghiar la localele din 2008.