Biro şi tânărul

Prezentarea candidatului UDMR la Primărie, în cadrul lansării oficiale a acestuia desfăşurată joi dimineaţă la Hotelul Continental, într-o sală pavoazată cu sloganul "Oradea sănătoasă", a fost făcută de actualul viceprimar Rozalia Biro, care a insistat asupra calităţilor lui Cseke Attila, de om tânăr, bun profesionist şi cu caracter, care a fost, pe rând, jurist, consilier local la Oradea, funcţionar la Consiliul Judeţean, senator şi, în fine, ministru al Sănătăţii, poziţie din care a direcţionat, în cele 20 de luni de mandat, 20 de milioane de euro pentru spitalele din Bihor, şi din care a demisionat atunci când şi-a dat seama că nu putea atenua subfinanţarea sistemului sanitar.

"Oare nu avem nevoie de lideri politici care să dea dovadă de caracter? Ba da, căci trăim din păcate vremuri destul de grele ca să putem face abstracţie de latura umană", a comentat Biro episodul demisiei lui Cseke de la Minister.

"Tânărul cu care venim astăzi în faţa dumneavoastră nu este cineva care promite. Nu o să venim să spunem că avem un candidat care va face. Nu, pentru că avem un tânăr care a pus deja pe masa comunităţii ceva care este ieşit din comun", a mai spus Biro, referindu-se la descentralizarea spitalelor şi trecerea lor în subordinea autorităţilor locale.

Primar cu viziune

Vizibil emoţionat la începutul prezentării programului cu care va candida pentru Primărie, Cseke a spus că ideea de la care porneşte este că în ultimele două decenii Oradea a avut primari mai mult sau mai puţini buni ca administratori, dar care nu au avut o viziune.

"Cred că astăzi avem nevoie de mai mult, că Oradea merită mai mult decât a avut în ultimii patru ani, decât a avut în ultimii 22 de ani. Eu propun o viziune şi mai puţin un act de administrare, pentru că acest oraş nu este doar al unui primar care să fie administrator, ci al unui primar care să aibă o viziune. Eu am un vis pentru Oradea şi vreau să-l înfăptuiesc!", a spus fostul ministru al Sănătăţii, insistând că "unii ne propun asfaltări, reabilitări de clădiri, pacări, parcuri, şi toate acestea trebuie făcute indiferent cine este primar, dar toate acestea sunt acte de administrare" şi că modelul său de "primar cu viziune este Rimler Karoly", primar al Oradiei în cea mai dinamică perioadă a dezvoltării oraşului, la începutul secolului trecut.

Oradea - centru regional

Cseke a afirmat că toate punctele programului cu care va candida sunt subordonate ideii că Oradea trebuie să redevină un centru regional, aşa cum a fost la începutul secolului XIX. Fostul ministru al Sănătăţii a pornit de la constatarea că Oradea a avut în acea perioadă mai mulţi locuitori decât Clujul şi decât Debreţinul, iar la ultimul recensământ a reieşit un minus de 23.000 de locuitori, semn al decăderii oraşului.

Apoi, Cseke a spus că vizează recucerirea poziţiei de centru regional prin recăpătarea de către Oradea a statutului de centru educaţional (prin dezvoltarea Universităţii, propunând extinderea acesteia în actualul sediu al Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie şi amenajarea unui campus şi a unor "locuri de distracţie" pentru studenţi), precum şi a statutului de centru regional medical (lucru pe care l-a şi început în calitatea de ministru al Sănătăţii, dar a constatat că deşi spitalele au fost modernizate încă există echipamente, precum mamograful digital, care nu sunt folosite la maxim, promiţând în acest sens că dacă va deveni primar va aloca de la bugetul local fonduri pentru investigaţii care să fie făcute femeilor).

De asemenea, Cseke a spus că vrea ca Oradea să fie centru regional cultural (pentru că "atunci când un artist e lăsat să lucreze", aduce prestigiu internaţional oraşului, motiv pentru care va face în Cetate ateliere de lucru, săli de expoziţie şi târg cu vânzare pentru artişti), centru regional sportiv (dorind construirea unui "palat multifuncţional" ca la Debreţin) şi centru regional economic şi industrial (în acest sens, Cseke a afirmat că deşi Oradea are un parc industrial cu 18 firme, doar una este foarte mare, motiv pentru care, tot ca la Debreţin, doreşte să aducă "greii", nu să lase dezvoltarea în sarcina firmelor care lucrează în lohn).

Cseke a mai spus că Oradea trebuie să fie un centru turistic (astfel că municipalitatea "va trebui să găsească o soluţie pentru reabilitarea clădirilor din centrul oraşului" chiar dacă ele sunt în proprietate privată), iar Primăria va trebui să susţină şi mai puternic "segmentul de voluntariat".

În finalul expozeului, Cseke a trimis şi o săgeată în direcţia primarului în funcţie, Ilie Bolojan, afirmând că "administraţia trebuie să fie nu numai eficientă, ci şi cu faţă umană, care comunică cu cetăţeanul, care are un dialog real cu cetăţeanul", dar apoi a schimbat repede direcţia, afirmând că în acest sens propune extinderea sistemului de plăţi online (care acum funcţionează la Primărie) şi pentru plata facilităţilor (ca de pildă apa sau energia termică).

Ori primar, ori nimic

Cseke şi-a încheiat discursul făcând "o precizare clară pentru presă şi orădeni", în care a spus că îşi doreşte funcţia de primar, pentru care se va lupta, astfel că, în cazul unui eşec, nu va accepta să rămână viceprimar (cum au făcut până acum toţi candidaţii UDMR la Primărie), din simplul motiv că numele său nu va figura pe lista de consilieri locali a Uniunii.

"Nu candidez şi nu mă voi regăsi pe lista de consilieri locali şi nu voi fi în niciun caz viceprimarul oraşului Oradea. Eu candidez pentru o funcţie de primar şi nu există alte tipuri de înţelegeri politice", a spus Cseke Attila, confirmând în acest fel, în mod indirect, că rolul încredinţat de UDMR este să "tragă" lista de consilieri, dar nu şi să încaseze "premiul de consolare", adică fotoliul de viceprimar. "Am un program pentru o funcţie de primar şi nu pentru o altă funcţie, am o viziune care poate fi pusă în aplicare de pe poziţia de primar", a explicat el.

Înainte ca preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, să prezinte lista de susţinători, Cseke a făcut un ultim gest, teatral, îndreptându-se spre un flip-chart din sală acoperit cu logo-ul campaniei sale - "Oradea sănătoasă" - pe care l-a dat la o parte, descoperind un ultim mesaj, scris în română şi maghiară: "Primar Cseke Attila - Peste 60 de zile".

Cseke Fan Club

Din echipa de susţinători ai fostului ministru al Sănătăţii fac parte fostul antrenor al Stelei şi a Naţionalei României la fotbal, Emerich Jenei (fost membru PD), artiştii Jakobovits Marta şi Miklos, fostul poloist Ivan Fejer, profesorii Agnes şi Vasile Marcu (fostă decăniţă a Facultăţii de Muzică şi respectiv fost şef de Departament la Universitatea Oradea), omul de afaceri Szatmari Ferenc (preşedintele Radio Maria), pianistul Thurzo Zoltan, profesorul pensionar Tuduka Oszkar, dar - în premieră - şi doi etnici români: medicii Carmen Pantiş (fost manager al Spitalului Judeţean) şi chirurgul Mircea Pop, acesta din urmă afirmând că Cseke a fost cel mai bun ministru al Sănătăţii pe care l-a avut România în ultimele două decenii.

"Am avut privilegiul de a lucra în Spitalul Judeţean în mandatul de ministru al domnului Cseke Attila, pe care eu îl consider cel mai performant ministru al Sănătăţii pe care România l-a avut în ultimii 20 de ani, pentru că în 20 de luni a perfuzat 20 de milioane de euro în spitalele din Bihor", a spus doctorul Mircea Pop.