Noul preşedinte al UDMR Bihor, Cseke Attila, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că "azi trimit o scrisoare către preşedinţii PNL Bihor, PSD Bihor şi ALDE Bihor, prin care propun să iniţiem împreună un demers comun către premier şi vicepremierul ministru al Administraţiei Publice, în care să cerem retragerea din dezbatere a proiectului de reclasificare a localităţilor".

La fel ca luna trecută, Cseke a prezentat "câteva consideraţii" asupra proiectului de reclasificare a localităţilor propus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, reluând teza că "Oradea este retrogradată din categoria municipiilor de rangul I în cea a municipiilor poli regionali secundari", fără "potenţial transnaţional" în ciuda apropierii de frontieră.

În condiţiile în care deja preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a declarat public că nu este interesat de dezbaterea acestui proiect, întrucât el nu are şanse nici măcar să intre în dezbaterea Parlamentului, specificând că îşi va exprima poziţia abia atunci când se va întâmpla aşa ceva, Cseke a insistat, spunând că "aştept ca acest demers (n.r. – adică invitaţia adresată omologilor din plan local) să se concretizeze", deoarece "trebuie să arătăm că această temă este deasupra luptelor politice şi putem fi uniţi pentru Oradea şi Bihor", şi că "la fiecare proiect care nu ne convine trebuie să ne opunem uniţi, indiferent al cui este Guvernul".

Cseke a precizat că dacă scrisoarea nu-i va convinge pe Bolojan, Mang şi Bodea să se încoloneze în spatele său, "voi face în numele UDMR" cererea ca premierul să retragă proiectul din dezbaterea publică.

Spre deosebire de prima ieşire pe acest subiect, de acum trei săptămâni, de data aceasta Cseke nu a mai afirmat că proiectul reclasificării localităţilor ar fi o regionalizare mascată.

Citiţi pe această temă şi articolul Pas în spate: Guvernul reclasifică toate localităţile României, coborând cu o treaptă "rangul" Oradiei