Ministrul Sănătăţii a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, alocarea a 7,326 milioane lei pentru ca şase spitale din judeţul Bihor să achiziţioneze aparatură şi echipamente medicale.

Spitalul Clinic Judeţean Oradea a primit cea mai mare parte din această sumă, şi anume 2,116 milioane lei, bani cu care va cumpăra, între altele, patru monitoare portabile pentru terapie intensivă, trei aparate de ventilaţie mecanică, patru aparate de anestezie şi un ecograf Doppler color 4D, cu sondă pentru vasele sanguine extra şi intracerebrale.

Maternitatea Oradea s-a ales cu 1,440 milioane lei, sumă destinată achiziţionării unui aparat de anestezie performant, utilizabil pentru monitorizarea funcţiilor vitale, a unui ecograf Doppler şi a altor categorii de echipamente de laborator.

Un alt spital orădean pentru care Ministerul Sănătăţii a mai alocat fonduri este Municipalul, care a primit 1,064 milioane lei. Din această sumă, unitatea va achiziţiona, între altele, o staţie de monitorizare a funcţiilor vitale care va deservi opt paturi de anestezie şi terapie intensivă, un electrocardiograf portabil, aparate de ventilaţie pentru adulţi şi copii, plus încă cinci monitoare de funcţii vitale.

Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita beneficiază de o alocaţie de 1,578 milioane lei, din care va cumpăra un aparat de anestezie, lămpi scialitice, o masă de operaţie ortopedică radiotransparentă, dar şi instrumentar, tot pentru ortopedie, plus aparatură de laborator.

Spitalul Municipal din Salonta a primit de la minister încă 0,566 milioane lei, pentru a putea achiziţiona un electrocardiograf portabil, o linie de laparoscopie şi aparatură de laborator.

Spitalul Municipal Episcop Nicolae Popovici din Beiuş beneficiază de 0,396 milioane lei pentru un ecograf Doppler, patru electrocardiografe şi aparatură de sterilizare, iar Spitalul Orăşenesc din Aleşd a primit 0,166 milioane lei, fonduri din care se va dota cu un ecograf şi o linie specializată pentru compartimentul de ginecologie.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, primăriile din toate aceste localităţi contribuie la achiziţia aparaturii şi echipamentelor cu o cotă de cofinanţare de 5% (cazul Marghitei şi Beiuşului), 8% (Salonta) şi respectiv 6% (Oradea).