Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat că specialiştii din subordinea sa vor elabora un proiect de lege prin care să fie reglementată efectuarea studiilor clinice pe care medicii din spitalele publice le fac pe pacienţi pentru testarea unor medicamente, la comanda companiilor farmaceutice, înainte ca produsele să fie puse în circuitul comercial. În cel puţin două spitale din Oradea, unii medici au efectuat studii clinice fără ca spitalele să încaseze vreun leu din contractele de sute de mii de euro.

"Anul trecut, am avut un proiect de modificare a legislaţiei privind efectuarea studiilor clinice pentru a reglementa mai clar partea financiară a acestor studii. Chiar dacă au fost dezbateri aprinse, n-am renunţat la acest proiect, şi de aceea anul acesta vom reveni cu un proiect de lege, pentru că nu se poate ca banii pentru aceste studii clinice să meargă exclusiv la medici în condiţiile în care pacienţii pe care sunt făcute studiile sunt internaţi în spitalele publice pe banii Ministerului sau ai autorităţilor locale", a spus ministrul Cseke Attila, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată vineri la Oradea.

Răspunzând întrebărilor reporterului BIHOREANULUI, care a semnalat că în Spitalul Judeţean şi la Maternitate s-au efectuat până în 2008 studii clinice fără ca medicii să fi încheiat contracte cu spitalele şi fără ca acestea să aibă beneficii din partea companiilor farmaceutice, Cseke a afirmat că responsabilitatea pentru aceste situaţii aparţine Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care este datoare să facă verificări.

În schimb, a spus Cseke, Ministerul Sănătăţii va iniţia modificarea legislaţiei astfel încât medicii care efectuează studii clinice să fie obligaţi prin lege, sub sacţiunea unor pedepse clar definite, să declare toate studiile clinice pe care le fac şi să verse spitalelor un procentaj din încasările pe care le realizează de la companiile farmaceutice.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că, deşi în acest an vor fi distribuite cetăţenilor cardurile electronice de sănătate, acestea nu vor conţine totuşi informaţii referitoare la studiile clinice în care asiguraţii au fost implicaţi.