În timp ce, explicabil, şefii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate şi Direcţiei de Sănătate Publică refuză să comenteze anunţul-şoc făcut de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, fostul ministru Cseke Attila e necruţător. Propunerile actualului ministru, spune Cseke, sunt şi nefezabile, şi păguboase, pentru că vor produce multe prejudicii atât cetăţenilor, cât şi sistemului sanitar.

No comment!

"Nu vreau să spun nimic, pentru că nu am auzit ce a spus domnul ministru şi nu am citit strategia în domeniu!", a spus marţi şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, refuzând să comenteze anunţul ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, privind desfiinţarea "în câteva zile" a direcţiilor de sănătate publică şi a caselor judeţene de asigurări de sănătate, prin trecerea unora dintre prerogativele acestora către consiliile judeţene, iar a altora către viitoarele consilii regionale.

O atitudine la fel de rezervată a avut-o şi preşedintele CAS Bihor, dr. Gheorghe Ionuţ: "Nu comentez în niciun fel, dar cred că desfiinţarea pur şi simplu nu este posibilă, eventual restructurarea DSP-urilor şi CAS-urilor".

Prudent s-a dovedit şi prefectul Claudiu Pop, contactat de BIHOREANUL. "Aştept să văd un proiect de Hotărâre de Guvern, abia apoi vom şti cu ce şi cum vor fi înlocuite actualele direcţii şi case judeţene de sănătate, care au fost create tocmai pentru a deservi cetăţenii din judeţe", a spus Pop.

"Total împotrivă!"

Neconstrâns de apartenenţa la sistem sau la actuala putere, fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila nu s-a ferit însă să catalogheze intenţia lui Eugen Nicolăescu de a desfiinţa "în câteva zile" DSP-urile şi CAS-urile drept un lucru cu neputinţă. "În câteva zile, cum a anunţat domnul ministru Nicolăescu, în mod cert nu se poate ce vrea dânsul, pentru că nu există niciun proiect de act normativ", a declarat Cseke pentru BIHOREANUL.

El a atacat, totodată, viitoarele efecte negative ale măsurilor anunţate de actualul ministru, spunând că, în loc să continue descentralizarea sistemului pe care a început-o el, Nicolăescu face viceversa, centralizând deciziile. "Dacă ar fi vorba numai despre predarea unor atribuţii de acum ale DSP-urilor şi CAS-urilor către consiliile judeţene, ca o nouă etapă a descentralizării sistemului sanitar, aş fi de acord. Dar, din păcate, din ce a spus ministrul înţeleg că unele atribuţii se transferă, iar altele vor trece la nivel regional. Or, dacă este aşa, eu sunt total împotrivă! Căci să ridici ceea ce este acum la nivel judeţean în Bihor la nivel regional înseamnă centralizare", a spus Cseke.

Spitalele bihorene, finanţate de la Cluj

Fostul ministru al Sănătăţii a afirmat că "pentru Bihor este un pericol foarte mare" propunerea lui Nicolăescu, şi "tot ce s-a făcut până acum la nivel de infrastructură în spitalele din Bihor ar putea fi pierdut".

"Gândiţi-vă ce se va întâmpla dacă cele două mari spitale din Bihor (n.r. - Municipal şi Judeţean) vor trebui să-şi negocieze finanţarea la Cluj. Şi aşa le este greu, că negociază la Oradea. Dar gândiţi-vă ce se va întâmpla la Cluj, unde există şi acolo spitale destule, şi nu-i sigur că nevoile din Bihor vor fi prioritare", a spus Cseke.

De asemenea, a adăugat el, "gândiţi-vă ce se va întâmpla dacă cele câteva sute de medici de familie vor trebui să meargă la Cluj. Sau asiguraţii, care până acum puteau să vină la Oradea". "Eu cred că aceste propuneri pot genera birocraţie şi probleme de tot felul", a concluzionat fostul ministru bihorean al Sănătăţii.