Sâmbătă dimineaţă, la scurta ceremonie de punere a pietrei de temelie pentru viitorul Centru de oncologie, radioterapie şi chimioterapie, desfăşurată în incinta dinspre Spitalul Pelican a Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, au participat mai multe oficialităţi administrative, medicale şi politice care, într-un fel sau altul, au contribuit la acest proiect: fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, şi succesorul acestuia, dr. Ritli Ladislau, primarul Ilie Bolojan şi viceprimarii Rozalia Biro şi Gheorghe Carp, decanul Facultăţii de Medicină, profesorul Gheorghe Bumbu, rectorul Universităţii, Cornel Antal, şeful Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Marius Pîrcioagă, senatorii Cornel Popa şi Ioan Mang, consilierul local Florica Cherecheş, plus - fireşte - managerul Spitalului Municipal, dr. Ovidiu Laurean Pop, şi actualul director medical, dr. Gabriel Bako, alături de Călin Roman, directorul general al Selina, firma care execută lucrările.

Proiect de 5 milioane euro

Primul dintre cei care au luat cuvântul, viceprimarul Gheorghe Carp, a ţinut să le mulţumească în mod special celor doi miniştri prezenţi, "fostul" Cseke Attila şi cel actual, Ritli Ladislau, arătând că fără sprijinul acestora proiectul Centrului de oncologie, radioterapie şi chimioterapie ar fi rămas doar pe hârtie. "Acelaşi ajutor pe care ni l-a dat domnul Cseke ştiu că ni-l va da şi domnul doctor Ritli, mai ales că este de specialitate", a spus Carp, făcând trimitere la una din specializările lui Ritli, cea de oncolog.

Viceprimarul a descris pe scurt viitoarea unitate, arătând că aceasta se va întinde pe 3.900 de metri pătraţi, urmând să aibă la parter o bază de tratament radioterapeutic, la primul nivel un centru de chimioterapie, iar la cele două etaje spaţii de cazare cu 70 de paturi. Carp a precizat, de asemenea, că investiţia este în valoare de 24,5 milioane lei, adică peste 5 milioane euro (construcţie plus aparatură şi echipamente, cea mai mare parte a sumei provenind de la Ministerul Sănătăţii şi de la Primăria Oradea) şi că lucrările vor fi finalizate în 270 de zile. "Sunt convins că acest centru va face din Oradea un oraş de invidiat din acest punct de vedere", a încheiat Carp, referindu-se la faptul că niciun alt oraş din ţară nu a mai beneficiat de o asemenea investiţie în ultimii 21 de ani.

Un model

Fostul ministru Cseke Attila a afirmat că proiectul Centrului oncologic de la Oradea a fost cea mai importantă realizare a sa în funcţia de ministru, la care a ţinut din cel puţin două motive. "În primul rând, ştim cu toţii ce condiţii au de atâta timp bolnavii de la secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean, iar aceste condiţii trebuiau schimbate... Pe de altă parte, nu puteam să nu ţinem cont de incidenţa mare a îmbolnăvirilor oncologice din judeţul Bihor, care este al doilea din ţară sub acest aspect", a spus fostul ministru.

La rându-i, ministrul în funcţie a recunoscut că îşi dorea de mult un Centru oncologic, însă doar după numirea lui Cseke s-au creat condiţii pentru promovarea proiectului. "Am fost 12 ani la Direcţia de Sănătate Publică şi n-am reuşit să conving niciun ministru în trecut, deşi am avut argumente", a spus Ritli Ladislau, făcând din nou referire la numărul mare de bolnavi oncologici din judeţ (18.000) şi la creşterea continuă a numărului de bolnavi care sunt depistaţi în fiecare an (circa 2.000-2.200).

Primarul Ilie Bolojoan a avut şi el un speech foarte scurt, rezumându-se să spună că prin noua investiţie "bolnavii vor avea condiţii de tratament mai bune şi şanse mai mari să fie trataţi".

În final, Cseke, Ritli, Bolojan şi Carp au coborât în excavaţia deja făcută de buldozerele Selina pentru fundaţia viitorului Centru oncologic, punând la temelia clădirii o diplomă în amintirea momentului, pe care sunt consemnate şi numele persoanelor cărora li se datorează concretizarea acestui proiect.